Fosta informatoare americană a WikiLeaks Chelsea Manning a încercat să se sinucidă miercuri, cu două zile înaintea unei audieri cu privire la refuzul său de anul trecut de a depune mărturie în faţa unui mare juriu, a anunţat grupul său de susţinere, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ea a fost condusă la spital şi este în prezent pe cale să se refacă”, a precizat într-un comunicat Sparrow Project, o agenţie de presă şi de comunicare apropiată cauzelor sale.

Fostul analist militar ”trebuie, în continuare, să compară” vineri în faţa unui judecător la un tribunal în statul Virginia, pentru a răspunde unei acuzaţii de ultraj la adresa justiţiei.

Chelsea Manning a fost încarcerată în martie 2019 din cauză că a refuzat să depună mărturie în faţa unui mare juriu însărcinat să ancheteze cu privire la WikiLeaks şi fondatorul acestuia Julian Assange, căruia i-a transmis în 2010 o imensă masă de documente confidenţiale.

Ea a fost eliberată o scurtă perioadă de timp, în mai, din motive tehnice, după care a fost încarcerată din nou câteva zile mai  târziu.

Ea rămâne în prezent ”foarte ferm hotărâtă” să nu participe la această procedură, ”foarte susceptibilă” în opinia să conducă la abuzuri, subliniază grupul său de susţinere.

”Doamna Manning a anunţat anterior că nu nu va reveni asupra principiilor sale, atunci când acest lucru i-ar putea aduce grave prejudicii”, insistă Sparrow Project.

În 2010, militarul Bradley Manning a divulgat cu ajutorul WikiLeaks peste 700.000 de documente confidenţiale cu privire la războaiele din Irak şi Afganistan - inclusiv peste 250.000 de telegrame diplomatice - care au pus Statele Unite într-o situaţie stânjenitoare.

Fostul analist de informaţii a fost condamnat în 2013 la 35 de ani de închisoare de către o Curte Marţială, însă pedeapsa i-a fost comutată de către preşedintele Barack Obama.

Chelsea Manning a fost eliberată după şapte ani de închisoare, în care şi-a început tranziţia către sexul feminin.

Născută Bradley, Chelsea Manning a devenit totodată un simbol al persoanelor transsexuale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.