Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a reiterat miercuri, în Parlamentul britanic, solicitarea ca aliaţii Ucrainei din Occident să-i livreze avioane de vânătoare în lupta împotriva Rusiei, cu care se află în război de aproape un an, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Avem libertate, daţi-ne aripi s-o apărăm”, a declarat Zelenski, oferindu-i o cască de pilot ucrainean preşedintelui Camerei Comunelor Lindsay Hoyle.

Londra a anunţat miercuri că urmează să livreze Kievului echipament militar suplimentar pentru a-l ajuta să contracareze ofensiva de primăvară a Rusiei.

Premierul Rishi Sunak a anunţat că regatul urmează să formeze piloţi şi puşcaşi marini ucraineni şi investiţii pe termen lung în armata ucraineană.

Regatul Unit urmează să formeze piloţi ucraineni pe avioane de vânătoare la standarde NATO, în cadrul primului program de acest fel, comentează CNN.

Însă Londra nu a anunţat că va livra Ucrainei avioane de vânătoare, aşa cum cere Zelenski Occidentului.

Guvernul britanic a refuzat să livreze avioane de vânătoare de tip Typhoon sau F-35 Kievului, subliniind că nu este ”abordarea adecvată”.

Însă acest anunţ cu privire la o lărgire formării militarilor ucraineni în regat la piloţi probabil că va alimenta speranţe cu privire la o eventuală schimbare de atitudine.

Zelenski a povestit în Parlamentul britanic că a fost invitat să se aşeze în fotoliul pe care Winston Churchill l-a folosit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în cursul unei vizite anterioare în regat.

Un ghid l-a întrebat cum s-a simţit stând în fotoliul din care Churchill a dat ordine în războiul împotriva Germaniei naziste, le-a povestit Zelenski parlamentarilor în acest discurs.

”Cu siguranţă am simţit ceva”, a declarat el, adăugând că abia acum a înţeles acel sentiment.

”Este sentimentul felului în care curajul te poartă prin cele mai inimaginabile încercări pentru a te recompensa la sfârşit cu victoria”, a declarat el.

El a mulţumit Marii Britanii pentru că livrează tancuri Ucrainei şi formează militari ucraineni pe acestea.

”Vă mulţumesc foarte mult pentru această etapă defensivă, furnizarea tancurilor. Vă mulţumesc. Coaliţia rachetelor cu rază lungă de acţiune ne ve permite să facem răul, răul absolut, să se retragă din ţara noastră, prin distrugerea înaintărilor sale adânci în teritoriile ocupate”, a declarat Zelenski.

”Nu vorbesc doar despre armament. Noi am dovedit împreună că lumea îi ajută cu adevărat pe cei care sunt curajoşi în apărarea libertăţii şi deschide, astfel, calea unei noi istorii”, a declarat el.

Regatul Unit a fost prima ţară care anunţa, la jumătatea lui ianuarie, că urmează să livreze Ucrainei 14 tancuri occidentale, de tip Challenger 2.

Zelenski i-a mulţumit personal fostului premier Boris Johnson pentru acest lucru.

”Boris, i-ai unit pe ceilalţi, atunci când părea absolut, absolut imposibil”, a declarat el. ”Îţi mulţumesc”.

”Vă mulţumesc tuturor, toţi v-aţi dovedit curajul şi caracterul atunci. Caracterul britanic puternic”, a subliniat el.

”Voi nu aţi compromis Ucraina şi, astfel, nu v-aţi compromis idealurile. Şi, prin urmare, nu aţi compromis spiritul acestor măreţe insule. Vă mulţumesc foarte mult”, a declarat Zelenski.

El le-a mulţimit, de asemenea, premierului Rishi Sunak şi regelui Charles al III-lea pentru susţinerea lor.

Şeful statului ucrainean a cerut ca Rusia să dea socoteală pentru invazia Ucrainei.

”Oricine investeşte în teroare trebuie să dea socoteală”, a subliniat el în discursul pe care l-a susţinut în faţa parlamentarilor britanici.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.