Seismul cu magnitudinea de 6,5 care a avut loc marţi seara în provincia chineză Sichuan (sud-vest), s-a soldat cu cel puţin cinci morţi, însă autorităţile au anunţat că se tem de un bilanţ de până la 100 de morţi şi mii de răniţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cinci persoane au murit şi peste 60 au fost rănite, dintre care 30 se află în stare critică, potrivit agenţiei oficiale de presă China Nouă.

Însă Comisia naţională pentru reducerea impactului  catastrofelor a apreciat că 100 de persoane ar fi putut să fi murit în cutremur, un bilanţ care are la bază date ale recensământului din 2010 în această regiune muntoasă şi puţin populată.

Seismul s-ar fi putut solda cu mii de răniţi, a adăugat Comisia într-un comunicat publicat pe site, iar peste 130.000 de locuinţe au fost avariate.

Cutremurul a avut loc la ora locală 21.20 (16.20, ora României) într-o zonă izolată, în Sichuan, nu departe de zona în care a avut loc un seism cu magnitudinea 8, soldat cu 87.000 de morţi şi dispăruţi, în 2008, a anunţat institutul american de geofizică USGS.

Epicentul cutremurului a fost localizat la 284 de kilometri de capitala regională Chengdu, la o adâncime de zece kilometri, potrivit USGS.

Sectorul afectat de seism cuprinde Parcul Naţional Jiuzhaigou, o regiune izolată a platoului tibetan, înscrisă de UNESCO pe lista Patrimoniului Mondial. Acest sector foarte frecventat de turişti este renumit din cauza frumuseţii lacurilor sale.

Cel puţin un turist a murit, iar patru alţi au fost răniţi, a anunţat Coridianul Poporului, iar alţi aproximativ 100 au rămas blocaţi în parcul naţional.

Peste 38.000 de persoane au vizitat marţi Parcul Naţional Jiuzhaigou, potrivit agenţiei China Nouă.

Şefa unui restaurant, Tang Sesheng, a figit din local, la Jiuzhaigou, imediat ce a simţit cutremurul.

”Era ca în 2008 la Jiuzhaigou, la ultimul mare cutremur, deci ştiam ce era. Acesta părea şi mai puternic”, a declarat ea telefonic pentru AFP.

Rezidenţi au fugit afară din locuinţe, în mari grădini publice din oraş, sau în maşini, departe de imobile înalte, temându-se că acestea aveau să se surpe, potrivit acestei mărturii.

Locuinţe au fost distruse, iar autorităţile au mobilizat tineri pentru a evacua locuitori, a declaart pentru China Nouă un reprezentant al parcului naţional.

În fotografii difuzate pe reţele de socializare apar mulţimi masate în străzi acoperite de moloz.

Peste 600 de pompieri au fost mobilizaţi, a anunţat Cotidianul Poporului.

Crucea Roşie chineză a anunţat, la rândul ei, că echipe de salvatori au fost trimise în zona sinistrată.

Seismul a fost resimţit la Chengdu, scrie China Nouă.

În China au loc frecvent cutremure, mai ales în regiuni muntoase în vest şi sud-vest.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.