Peru va instala în februarie 18 noi camere de supraveghere în cetatea Machu Pichu după recentele degradări provocate de turişti în acest sit cunoscut la nivel mondial, au anunţat autorităţile, scrie AFP.
"Vom întări paza în Machu Pichu prin instalarea camerelor de supraveghere de înaltă tehnologie", a declarat marţi pentru AFP directorul sitului arheologic, Jose Bastante.
Optsprezece camere vor fi instalate în plus faţă de cele şase deja existente, în trei puncte strategice ale sitului precum şi în zona de acces.
"Acest lucru ne va permite să-i controlăm mai bine pe vizitatori şi să evităm orice tip de acţiune sau infracţiune", a explicat Bastante.
Această decizie vine în urma unui incident care a avut loc pe 12 ianuarie, când şase turişti au fost arestaţi, fiind suspectaţi că au defecat în ruine şi au provocat căderea unei pietre din Templul Soarelui.
Potrivit autorităţilor, ei au pătruns ilegal în sit, fără să plătească biletul de intrare, şi s-au ascuns pentru a petrece noaptea în sit, ceea ce este interzis.
Cinci dintre ei au fost expulzaţi către Bolivia săptămâna trecută, cu interdicţia de a intra în Peru timp de 15 ani. Al şaselea, un argentinian pe nume Nahuel Gomez, în vârstă de 28 de ani, a fost condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare cu suspendare şi amendă de 1.860 de dolari pentru că a distrus patrimoniul cultural peruan. El a recunoscut că a deplasat o piatră din zidul Templului Soarelui care a căzut şi a deteriorat pavimentul edificiului.
"Paguba provocată este incalculabilă", a subliniat Bastante.
Cetatea Machu Pichu, nume care înseamnă "Vechiul Pisc" în limba quechua, a fost ridicată sub domnia împăratului Pachacutec (1438-1471). Descoperită de exploratorul american Hiram Bingham în 1911 şi înscrisă în patrimoniul mondial al Unesco din 1983, ea se află la o sută de kilometru de Cuzco, fosta capitală a imperiului inca în sud-estul actualului Peru.
Sit emblematic al imperiului incaşilor care a dominat în vestul Americii latine timp de câteva sute de ani înainte de cucerirea spaniolă din secolul al XVI-lea, este ridicată pe un vârsf stâncos la 2.400 de metri altitudine.
Un număr de 5.000 de turişti îl vizitează în fiecare zi. Biletul de intrare variază între 35 şi 65 de dolari, în funcţie de ţara de provenienţă. Pentru peruani este 28 de dolari.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.