Autorităţile sanitare din Gaza au declarat joi că tirurile israeliene asupra unor persoane care aşteptau ajutoare în apropierea oraşului Gaza au ucis 104 palestinieni şi au rănit 280, un spital afirmând că a primit 10 cadavre şi zeci de pacienţi răniţi, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că nu are cunoştinţă de bombardamente în acel loc. Ulterior, armata a declarat că zeci de persoane au fost rănite ca urmare a unei busculade care a avut loc în momentul sosirii camioanelor cu ajutoare.

O sursă israeliană a declarat că trupele au deschis focul asupra "mai multor persoane" din mulţime care reprezentau o ameninţare pentru ele.

Biroul preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas "a condamnat masacrul urât comis de armata de ocupaţie israeliană împotriva oamenilor care aşteptau camioanele cu ajutoare".

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza, Ashraf al-Qidra, a declarat că incidentul, care s-a petrecut joi dimineaţă, a avut loc la sensul giratoriu al-Nabusi, din vestul oraşului Gaza, în partea de nord a enclavei.

Echipele medicale nu au putut face faţă volumului şi gravităţii rănilor provocate zecilor de răniţi care au ajuns la spitalul al-Shifa, a declarat Qidra.

Şeful spitalului Kamal Adwan din oraşul Gaza, Hussam Abu Safieyah, a declarat că a primit 10 cadavre şi zeci de pacienţi răniţi în urma incidentului din vestul oraşului. "Nu ştim câte sunt în alte spitale", a declarat Safieyah pentru Reuters prin telefon.

Hamas a avertizat într-un comunicat că incidentul ar putea duce la eşecul discuţiilor care vizează un acord de armistiţiu pentru eliberarea ostaticilor, iar vina o poartă Israelul.

Videoclipurile postate pe reţelele de socializare au arătat camioane care transportau numeroase cadavre. Reuters a verificat locaţia unui videoclip la sensul giratoriu al-Nabulsi, care arăta mai mulţi bărbaţi nemişcaţi, precum şi mai multe persoane rănite.

O altă înregistrare video, pe care Reuters nu a putut să o verifice, arăta oameni plini de sânge care erau transportaţi într-un camion, medici care tratau oameni pe podeaua unui spital şi cadavre înfăşurate în giulgiuri. "Nu vrem ajutoare ca acestea. Nu vrem ajutor şi gloanţe împreună. Sunt mulţi martiri", spunea un bărbat într-o înregistrare video.

Referindu-se la incident, un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat: "Nu există informaţii despre bombardamente israeliene în zonă".
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.