Justiţia austriacă a abandonat o anchetă cu privire la serviciile secrete germane (BND), pe care le-a acuzat că au spionat în mod sistematic politicieni, organizaţii internaţionale şi întreprinderi pe teritoriul austriac, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ancheta ”a fost dată la o parte, pentru că nu există, în prezent, o pistă care să permită să se ancheteze”, a declarat vineri pentru AFP o purtătoare de cuvţnt a procurorului Vienei, Nina Bussek.

Potrivit unor reportaje publicate de două ziare austriece în iunie 2018, numeroase ţinte ar fi fost spionate de către BND din 1999 în 2006, inclusiv 2000 de numere de telefon fixe şi mobile, adrese de fax şi e-mailuri ale unor ministere, organizaţii internaţionale, ambasade şi întreprinderi cu sediul în Austria.

Între organizaţiile care ar fi fost ţintite se află Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEP), Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA), toate cu sediul la Viena.

În urma publicării reportajelor, preşedintele austriac Alexander Van der Bellen a îndemnat autorităţile germane să prezinte ”clarificări complete” cu privire la situaţie. Cancelarul de la acea vreme, Sebastian Kurz, l-a susţinut.

”Spionajul între ţări prietene este regretabil şi inadmisibil”, sublinia Van der Bellen într-o conferinţă comună cu Kurz.

Ancheta austriacă are însă ”puţine şanse să reuşească”, din cauza reticenţelor Germaniei de a coopera, a declarat pentru cotidianul Standard şeful serviciilor de informaţii austriece (BVT) Peter Gridling.

Ancheta nu a fost abandonată în mod oficial, a precizat Nina Bussek.

”Dacă există alte piste de investigaţie, vom putea continua ancheta, însă nu există vreuna în acest moment”, a declarat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.