Atacurile aeriene israeliene în Fâşia Gaza pot constitui crime de război, acuză joi Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Michelle Bachelet, care subliniază că nu a primit probe care să arate că clădiri vizate în aceste atacuri erau folosite în scop militar, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dacă se adevereşte că impactul asupra civililor sau obiectivelor civile este nediscriminat şi disproporţionat, acest atac poate constitui o crimă de război”, a avertizat Michelle Bachelet în deschiderea unei reuniuni extraordinare a Consiliului ONU al Drepturilor Omului.

Războiul dintre Israel şi Hamas, al patrulea din 2008, a izbucnit la 10 mai, în urma tragerii de către mişcarea islamistă palestiniană a unor proiectile către Israel, în semn de solidaritate cu răniţi palestinieni în mai multe zile de ciocniri cu poliţia israeliană, pe Esplanada Moscheilor, în Ierusalimul de Est ocupat, în timpul Ramadanului.

La originea acestor ciocniri se află ameninţarea evacuării unor palestinieni din Ierusalimul de Est, în favoarea unor colonişti israelieni.

”Această escaladare este direct legată de proteste şi de răspunsul în forţă al forţelor de securitate israeliene, mai întâi la Ierusalimul de Est, iar apoi pe întregul teritoriu palestinian ocupat şi în Israel”, a subliniat Bachelet.

Ea a subliniat că tirurile de proiectile ale Hamasului ”sunt oarbe şi nu fac distincţie între obiective militare şi civile, iar folosirea lor constituie o încălcare evidentă a dreptului umanitar internaţional”.

Referitor la atacurile aeriene israeliene în Fâşia Gaza, ea a declarat că ele au provocat ”numeroşi morţi şi răniţi în rândul civililor şi au cauzat distrugeri şi pagube la scară mare ale bunurilor civile”.

Este vorba despre ”clădiri guvernamentale, case şi imobile rezidenţiale, organizaţii umanitare internaţionale, instalaţii medicale, birouri de presă şi drumuri care le permit civililor accesul la servicii esenţiale precum spitalele”, a denunţat ea

”În pofida afirmaţiilor Israelului potrivit cărora în multe dintre aceste clădiri se aflau grupări armate sau că erau folosite în scopuri militare, noi nu am văzut probe în acest sens”, a subliniat Înaltul Comisar ONU.

Michelle Bachelet a subliniat, de asemenea, că implantarea unor mijloace militare în zone civile dens populate sau lansarea unor atacuri din acestea constituie o încălcare a dreptului umanitar internaţional.

De la 10 la 21 mai, 254 de palestinieni au fost ucişi în atacuri aeriene israeliene în Fâşia Gaza - inclusiv 66 de copii şi combatanţi, potrivit autorităţilor palestiniene.

În Israel, tiruri de rachete din Fâşia Gaza au ucis 12 persoane - inclusiv un copil, o adlescentă şi un militar, potrivit poliţiei israeliene.

”Nu există nicio îndoială că Israelul are dreptul să-şi apere cetăţenii şi rezidenţii. Cu toate acestea, palestinienii au şi ei drepturi. Aceleaşi drepturi”, a insistat Bachelet.

Ea cere autorităţilor israeliene ”să pună imediat capăt unui proces de evacuări” al unor familii palestiniene, ”conform obligaţiilor Israelului în virtutea dreptului internaţional”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.