Oraşul Rafah, unde peste un milion de palestinieni s-au refugiat şi sunt ameninţaţi de războiul din Gaza, a fost sâmbătă scena unor intense atacuri israeliene, în timp ce diplomaţii încercau să impună un nou armistiţiu pe fundalul tulburărilor regionale, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La scurt timp după miezul nopţii, un jurnalist AFP a auzit lovituri puternice în acest oraş de la graniţa cu Egiptul, la extremitatea sudică a Fâşiei Gaza.

Ministerul Sănătăţii din Hamas a anunţat moartea a cel puţin 100 de civili în cursul serii şi al nopţii, dintre care 14 au murit sâmbătă în lovituri asupra a două reşedinţe din Rafah.

În ultimele săptămâni, operaţiunile israeliene s-au concentrat în oraşul învecinat Khan Yunis, al doilea ca mărime din teritoriu, unde, potrivit armatei israeliene, se ascunde comandamentul local al mişcării islamiste palestiniene Hamas.

Pe timp de ploaie, mii de locuitori au continuat să fugă din calea luptelor şi a bombardamentelor israeliene cu maşina, pe jos, pe bicicletă sau în căruţe trase de măgari.

Persoanele strămutate încearcă să se protejeze la Rafah, unde sunt acum masate peste 1,3 milioane din cei 2,4 milioane de locuitori ai microteritoriului, ameninţaţi în plină iarnă de foamete şi epidemii, potrivit ONU.

În timp ce războiul continuă nestingherit, diplomaţii încearcă să negocieze un al doilea armistiţiu, mai lung decât cel de o săptămână negociat sub egida Qatarului, a Egiptului şi a Statelor Unite, care a dus la sfârşitul lunii noiembrie la eliberarea a circa o sută de ostatici israelieni în schimbul palestinienilor încarceraţi de Israel.

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, care locuieşte în Qatar, este încă aşteptat în Egipt pentru a discuta o propunere elaborată în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Paris la sfârşitul lunii ianuarie între şeful CIA, William Burns, şi oficiali egipteni, israelieni şi qatarioţi.

Potrivit unei surse Hamas, propunerea cuprinde trei etape, dintre care prima prevede un armistiţiu de şase săptămâni în care Israelul va trebui să elibereze 200 - 300 de prizonieri palestinieni în schimbul a 35 - 40 de ostatici deţinuţi în Gaza, iar 200 - 300 de camioane cu ajutoare vor putea intra zilnic pe teritoriu.

În ultimele zile, Qatarul a raportat semne "iniţiale" de susţinere a pauzei din partea Hamas, dar mişcarea islamistă palestiniană a declarat ulterior că nu a luat încă o decizie cu privire la propunere, dorind o încetare a focului şi nu o nouă pauză.

Propunerea de pauză a luptelor a fost "aprobată de partea israeliană", a declarat săptămâna aceasta purtătorul de cuvânt al diplomaţiei din Qatar, Majed al-Ansari.

Dar Israelul continuă să insiste că va pune capăt definitiv ofensivei sale în Gaza doar după ce mişcarea islamistă va fi 'eliminată', ostaticii vor fi eliberaţi şi va primi garanţii cu privire la securitatea viitoare a teritoriului său.

Proiectul armistiţiului va fi, de asemenea, în centrul unui nou turneu în Orientul Mijlociu al secretarului de stat american Antony Blinken, care va începe duminică. El va ajunge în Qatar, Egipt, Israel, Cisiordania ocupată şi Arabia Saudită.

În timpul nopţii, Blinken a declarat că doreşte să lucreze în timpul acestui turneu pentru "o pace durabilă în regiune, inclusiv o securitate durabilă pentru israelieni şi palestinieni deopotrivă".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.