Atacurile americane împotriva unor grupări armate pro-iraniene în vestul Irakului s-au soldat vineri cu cel puţin 16 morţi, inclusiv civili, şi 25 de răniţi, potrivit unui bilanţ oficial anunţat sâmbătă de purtătorul de cuvânt al guvernului irakian, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un comunicat, Bassem al-Awadi, a făcut referire la lovituri împotriva unor "poziţii unde sunt staţionate forţele noastre de securitate", precum şi împotriva unor "zone civile din apropiere", în regiunile Akachat şi al-Qaim, în apropiere de frontiera cu Siria.

"Acest atac a provocat 16 martiri, inclusiv civili, şi 25 de răniţi, pe lângă pagube la clădiri rezidenţiale", a adăugat el.

Washingtonul se angajase să efectueze aceste lovituri de represalii după atacul cu drone care a ucis trei soldaţi la sfârşitul lunii ianuarie într-o bază situată în mijlocul deşertului iordanian, în apropiere de frontiera cu Siria.

Vineri, un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat că Washingtonul "a avertizat guvernul irakian înainte de aceste lovituri".

În ceea ce priveşte o eventuală "coordonare prealabilă" cu Statele Unite în legătură cu aceste lovituri, comunicatul guvernului irakian a negat "falsele acuzaţii menite să înşele opinia publică internaţională şi să se sustragă oricărei responsabilităţi legale pentru această crimă".

Un prim bilanţ furnizat sâmbătă pentru AFP de două surse de securitate a precizat un număr de 18 morţi, dintre care 15 membri ai unor grupări armate şi trei civili.

De la jumătatea lunii octombrie, peste 165 de atacuri cu drone şi cu rachete au vizat soldaţi americani disclocaţi alături de o coaliţie internaţională în Irak şi Siria pentru a lupta împotriva grupării Statul Islamic (EI).

Revendicate de un grup de luptători din grupări armate pro-iraniene - "Rezistenţa islamică din Irak" - aceste atacuri au loc într-un context regional exploziv, pe fundalul războiului din Gaza dintre Israel şi mişcarea palestiniană Hamas.

"Prezenţa coaliţiei internaţionale, care s-a abătut de la mandatul său şi de la misiunile care i-au fost încredinţate, a devenit o ameninţare la adresa securităţii şi stabilităţii Irakului" şi riscă "să antreneze Irakul în conflicte regionale", se arată în comunicatul guvernamental de sâmbătă.

Vineri, înainte de lovituri, un responsabil al uneia dintre facţiunile pro-Iran a asigurat AFP că "ameninţările americane" au determinat grupările armate să "mute unele echipamente şi să abandoneze unele baze".

Un alt oficial a declarat că "unii comandanţi de teren" au plecat în Iran, în timp ce alţii s-au mutat în "poziţii sigure".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.