Armata israeliană a anunţat vineri că a efectuat atacuri aeriene în Fâşia Gaza, în urma unui tir de rachetă din enclava palestiniană către sudul Israelului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Avioane de luptă şi elicoptere au atacat o fabrică de muniţie, un tunel de contrabandă şi un post militar” Hamas, mişcarea islamistă palestiniană aflată la putere în Fâşia Gaza, a anunţat armata israeliană, precizând în acest scurt comunicat că a efectuat această operaţiune ca represalii faţă de un tir de rachetă de joi seara.

Proiectilul lansat din Fşia Gaza, în care sunt activi şi combatanţi din cadrul mişcării Jihadul Islamic, a doua mişcare islamistă armată locală, a căzut într-o zonă nelocuită şi nu a cauzat nici victime şi nici pagube, potrivit unui purtător de cuvânt al Consiliului regional Sha'ar HaNegev, un sector din sudul Israelului, limitrof encalvei palestiniene.

Locutori din oraşul Sderot, situat la ieşirea din nordul Fâşiei Gaza, s-au adăpostit, a precizat armata israeliană.

Fâşia Gaza, o enclavă palestiniană cu două milioane de locuitori, se află sub controlul Hamas din 2007 şi este supusă de atunci unei bloacade israeliene, urmate de trei războaie între Hamas şi Israel, în 2008, 2012 şi 2014.

Nivelul sărăciei în Fâşia Gaza depăşeşte 50%, iar condiţiile de trai s-au degradat şi mai mult după impunerea unei izolări în lupta împotriva pandemiei covid-19.

Tiruri de rachetă şi atacuri cu baloane incendiare din Fâşia Gaza şi atacuri ca represalii ale Israelului vizând Hamasul şi Jihadul Islamic au loc sporadic.

Ultimul tir de rachetă din Fâşia Gaza către Israel a avut loc la 23 martie, în seara alegerilor legislative israeliene.

Proiectilul a căzut atunci, fără să se soldeze cu victime, pe un teren gol, în sudul Israelului, la câteva zeci de kilometri de un oraş vizitat de către premierul în exerciţiu Benjamin Netanyahu.

Anul acesta se împlinesc zece ani de la desfăşurarea sistemului antirachetă israelian ”Domul de fier”, care interceptează rachete lansate din Fâşia Gaza şi Siria.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.