Aproximativ 100 de experţi în drept internaţional au difuzat în presă o declaraţie în care afirmă că atacul mişcării islamiste palestiniene Hamas de la 7 octombrie în Israel, soldat cu 1.300 de morţi, ar putea constitui ”o crimă de genocid”, potrivit dreptului penal internaţional.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Teroriştii au masacrat 1.300 de persoane, la 7 octombrie, inclusiv femei şi copii, bătrâni şi aduşi tineri care petreceau în aer liber”, comentează semnatarii.

”Aceste acte contituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi în particular a dreptului internaţional penal”, apreciază ei, pentru că ”par să fi fost comise cu internţia de distruge, în întregime sau în parte, un grup naţional - israelienii -, un obiectiv declarat în mod explicit de către Hamas”.

Între semnatarii documentului se află mai multe personalităţi israeliene, inclusiv un fost procuror de stat interimar, Dan Eldad.

Această declaraţie a fost redactată de numeroşi specialiţti israelieni care au cerut validarea unor colegi la nivel internaţional, a declarat Dan Eldad publicaţiei Times of Israël.

Este vorba despre o iniţiativă a Forumului Familiilor Ostaticilor şi Dispăruţilor, înfiinţată după atac, potrivit publicaţiei.

Specialiştii denunţă totodată luarea de civili ostatici, interzisă de Convenţia internaţională împotriva luării de ostatici şi ”definită drept o crimă de război de Statutul de la Roma”.

”Actele care pot constitui crime împotriva umanităţii pot include, între altele, dispariţii forţate. tortură, violenţe sexuale şi persecuţii”, mai arată semnatarii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.