Şapte persoane au fost ucise şi 129 au fost rănite sâmbătă într-un atac cu rachetă care a lovit piaţa centrală din oraşul Cernihiv, din nordul Ucrainei, un atac pe care ONU l-a calificat drept "atroce", relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Numărul celor răniţi în urma atacului de sâmbătă a crescut la 129 de persoane, potrivit ministrului ucrainean de Interne, Ihor Klîmenko. "Şapte persoane au murit şi 129 au fost rănite, printre care 15 copii şi 15 agenţi de poliţie", a declarat Klîmenko, precizând că "operaţiunea de căutare şi salvare a fost finalizată".

O fetiţă în vârstă de 6 ani se numără printre persoanele ucise în atacul care a lovit un teatru şi o universitate din centrul oraşului.

Racheta rusă a lovit piaţa centrală în cursul dimineţii, când oamenii mergeau la biserică pentru slujba ocazionată de o sărbătoare importantă din calendarul ortodox al Ucrainei, Schimbarea la Faţă.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

UN EVENIMENT DEDICAT DRONELOR ERA GĂZDUIT DE TEATRUL DRMATATIC CARE A FOST LOVIT ÎN ATAC

Pe de altă parte, autorităţile au anunţat că vor investiga circumstanţele în care a fost organizat un eveniment demonstrativ cu drone care avea loc în interiorul teatrului în momentul atacului, a declarat ministrul afacerilor interne într-un videoclip pe Telegram. Există suspiciuni că din cauza aceasta teatrul ar fi fost ţinta atacului.

O coorganizatoare a evenimentului, Maria Berlinska, cofondatoare a organizaţiei caritabile Dignitas Fund, a precizat pe Facebook, după atac, că evenimentul, care fusese anunţat la 12 august ca o "zi demonstrativă" a dronelor - ce urma să reunească producători ucraineni, reprezentanţi ai şcolilor de zbor şi militari care folosesc dronele pe linia frontului - a fost aprobat oficial de autorităţile locale, care au pus la dispoziţie locul de desfăşurare. Locaţia exactă a fost însă dezvăluită cu doar câteva ore înainte de eveniment, din motive de securitate. "Toţi participanţii au fost verificaţi de poliţie la intrare. Au fost prezenţi medici la faţa locului", a declarat Belinska. Ea a precizat că nu a fost o expoziţie publică, ci "o întâlnire închisă a inginerilor, militarilor şi voluntarilor privind tehnica militară pentru linia întâi".

CITEȘTE ȘI BBC: Atacul de la Cernihiv, soldat cu 7 morţi şi 117 răniţi, a fost efectuat probabil cu rachetă balistică. Teatrul lovit găzduia o reuniune a producătorilor de drone, dar locul nu a fost cunoscut decât cu câteva ore înainte - VIDEO

"Lucrăm acum cu Serviciul de Securitate al Ucrainei, furnizând toate informaţiile necesare pentru o anchetă rapidă", a adăugat ea.

"Imediat (cum) a pornit sirena de raid aerian, evenimentul a fost oprit, iar participanţilor li s-a spus de mai multe ori că trebuie să meargă la adăpost. Din nefericire, unii oameni au ieşit afară. Toţi cei care au mers la adăpost sunt în siguranţă. Eu, personal, am intrat în adăpost cu un minut înainte de lovitură", a povestit femeia.

Cu toate acestea, ministrul Klîmenko a declarat: "Toţi cei care se aflau în teatrul dramatic au coborât la adăpost la timp. Ofiţerii Poliţiei Naţionale au încercat să îi ducă pe toţi în adăpost după ce a fost anunţat raidul aerian".

O înregistrare video împărtăşită de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi geolocalizată de CNN arată dărâmături şi maşini avariate în jurul Teatrului Taras Şevcenko din Cernihiv.

SBU FACE INSPECŢII DIN UŞĂ ÎN UŞĂ

Klîmenko a declarat că poliţia a izolat zonele rezidenţiale din centrul oraşului Cernihiv şi efectuează inspecţii din uşă în uşă.

"Patrule suplimentare sunt desfăşurate în oraş. Zona din jurul epicentrului atacului este examinată", a declarat el. "Serviciul de Securitate al Ucrainei iniţiază proceduri penale cu privire la acest eveniment, aşa că nu pot comenta ce s-a întâmplat în interior", a adăugat ministrul de interne.

Klîmenko a precizat că majoritatea victimelor au fost în afara clădirii. "Cele mai multe victime se aflau în vehiculele lor sau traversau strada şi mai erau cei care se întorceau de la trei biserici", a arătat el. "Există un parc mare în spatele teatrului, unde mamele se plimbau cu copiii lor încă de la primele ore ale dimineţii. Piaţa centrală era plină de maşini. Oamenii au început să intre în cafenele şi restaurante", a explicat el.

ONU CONDAMNĂ ATACUL

Coordonatorul umanitar al Naţiunilor Unite pentru Ucraina, Denise Brown, a condamnat atacul. Este "odios să ataci piaţa principală a unui oraş mare", a declarat Brown într-un comunicat. "Sunt extrem de tulburată de vestea unui nou atac rusesc care a lovit cu puţin timp în urmă inima oraşului Cernihiv, în nordul Ucrainei, lăsând zeci de civili ucişi şi răniţi, inclusiv copii", a declarat Brown. "Este odios să ataci piaţa principală a unui oraş mare, dimineaţa, în timp ce oamenii sunt la plimbare, unii mergând la biserică pentru o sărbătoare religioasă", a adăugat ea. "Condamn acest model repetat de lovituri ruseşti asupra zonelor populate din Ucraina, care provoacă morţi, distrugeri masive şi creşterea nevoilor umanitare", a continuat reprezentanta ONU. "Atacurile îndreptate împotriva civililor sau a obiectelor civile sunt strict interzise de dreptul umanitar internaţional. Trebuie să înceteze", a cerut Denise Brown.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.