Moscova a promis sâmbătă că va riposta după ce un atac atribuit armatei ucrainene a ucis 21 de persoane şi a rănit cel puţin 111 la Belgorod, cea mai sângeroasă lovitură asupra civililor ruşi de la începutul conflictului, în februarie 2022, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atacul a avut loc la o zi după un bombardament rusesc intens în Ucraina, care a ucis 40 de persoane, potrivit autorităţilor.

Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat sâmbătă seara că 21 de persoane, inclusiv trei copii, au fost ucise în oraş, iar cel puţin 111 au fost rănite. Imaginile postate online arătau maşini în flăcări, clădiri cu geamurile sparte şi coloane de fum negru care se ridicau la orizont.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Ucraina efectuează în mod regulat lovituri în Rusia, în special în regiunile cele mai apropiate de teritoriul său, dar bilanţul este în general mult mai mic.

Deşi Kievul nu a reacţionat încă la aceste acuzaţii, Ministerul rus al Apărării a dat deja asigurări că atacul nu va rămâne "nepedepsit".

Forţele ruse au reuşit să intercepteze două rachete şi "majoritatea" dronelor lansate împotriva oraşului, a adăugat acesta, evitând astfel consecinţe "infinit mai grave". Cu toate acestea, mai multe rachete şi resturi de rachete au căzut asupra Belgorodului, a adăugat el.

"Am asistat la cele mai grave consecinţe ale bombardamentelor armatei ucrainene din ultimii doi ani", a deplâns guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov.

Sâmbătă, la o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU la New York, Moscova a acuzat Ucraina că a comis "un act deliberat de terorism" şi că a folosit muniţii cu dispersie pentru a lovi Belgorodul. A fost "un atac nediscriminatoriu şi deliberat împotriva unei ţinte civile", a declarat ambasadorul rus la Naţiunile Unite, Vassili Nebenzia, acuzând Kievul că a vizat un centru sportiv, un patinoar şi o universitate. "Membrii Consiliului de Securitate au posibilitatea de a-şi face datoria şi de a face o evaluare obiectivă a ceea ce s-a întâmplat", a adăugat el.

Duminică, preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski urmează să ţină ambii discursurile aşteptate de Anul Nou, după un 2023 marcat de o contraofensivă dezamăgitoare a Kievului şi de îngheţarea aproape totală a liniei frontului.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.