Un norvegian de origine iraniană - membru al unei reţele islamiste - a tras în mulţime, în apropierea unui club gay, în centrul Oslo, unde a ucis două persoane şi a rănit alte 21 cu arma de foc, anunţă poliţia norvegiană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atacul a avut loc către ora locală 1.00 (2.00, ora României), în exteriorul unui pub - Per på hjørnet, - unde au fost ucise două persoane, iar apoi în faţa unui club gay vecin - London Pub -, în centrul capitalei norvegiene, plin la acel moemnt.

Acest atac este tratat ca ”un act de terorism islamist”, anunţă serviciile norvegiene de informaţi interne PST.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Arestat la scurt timp după atac, suspectul are un lung istoric de violenţe şi ameninţări”, iar PST îl monitorizează ”din 2015 în legătură cu îngrijorări referitoare la radicalizarea sa” şi apartenenţa ”la o reţea islamistă extremistă”, anunţă ăntr-o conferinţă de presă şeful PST Roger Berg.

Acest bărbat, în vârstă de 42 de ani, a avut de asemenea de a face cu poliţia, în fapte mărunte, privind purtarea unui cuţit şi o condamnare cu privire la deţinere de droguri.

Potrivit lui Roger Berg, serviciile de informaţii au discutat cu el luna trecută, însă nu au considerat atunci că acesta avea ”intenţii violente”.

PST era la curent cu ”dificultăţi legate de sănătatea sa mentală”, precizează el.

Spitalul Universtar din Oslo a anunţat opt persoane spitalizate şi 11 îngrijte la o permanenţă medicală.

Poliţia a anunţat anterior că vrea să stabilească dacă există ”vreo legătură” cu un Marş al mândriei de a gi gay (Gay Pride) prevăzut sâmbătă după-amiaza la Oslo, care a fost anulat.

În semn de solidaritate, steaguri curcubeu au fost depuse în apropiere de locurile atacului.

Potrivit unui jurnalist NRK prezent la faţa locului în momentul atacului armat, atacatorul a sosit cu o geantă din care a scos o armă cu care a început să tragă.

”Părea foarte hotărât asupra a ceea ce ţintea”, declară VG o femeie martoră la scenă.

Sâmbătă dimineaţa, o geantă zăcea pe jos, la locul atacului, iar în jurul ei roiau specialişti din cadrul Poliţiei tehnice şi ştiinţifice.

Două arme au fost confiscate, iar zona respectivă, care se află în apropierea Palatului de Justiţie, a fost izolată.

Un martor intervievat de către VG vorbeşte despre folosirea unei arme automate şi despre ”o scenă de război”. ”Erau mulţi răniţi pe jos, cu răni la cap”, a declarat el.

Civili au ajutat la prinderea suspectului şi la acordarea primului ajutor, potrivit poliţiei, care salută ”o contrbuţie eroică”.

Servciile de informaţii au ridicat nivelul ameninţării vizând această ţară scandinavă, apreciind că situaţia este ”extraordinată”.

Premierul norvegian Jonas Gahr Støre a denunţat un ”atac armat oribil şi profund şocant împotriva unor nevinovaţi”. ”Nu ştim încă motivele acestui act teribil, însă homosexualilor cărora le este frică, acum, şi sunt în doliu vreau să le spun că suntem toţi împreună cu voi”, a scris el pe Facebook.

Regele Harald s-a declarat ”îngrozit”.

”Trebuie să ne adunăm pentru a ne apăra valorile, libertatea, diversitatea şi respectul reciproc”, îndeamnă suveranul într-un comunicat oficial.

Efectivele poliţiei au fost consolidate în capitală, pentru a face faţă altor eventuale incidente.

Norvegia, în general a ţară liniştită, a fost teatrul unor atacuri sângeroase la 22 iulie 2011. În acea zi, extremistul de dreapta Anders Behring Breivik a ucis 77 de persoane într-un atentat cu bimbă la sediul Guvernului, la Oslo, şi într-un atac armat vizând o reuniune a Tinerilor Laburişti pe Insula Utøya.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.