Autorul atacului armat în masă de la Universitatea Carolină din Praga, soldat joi cu 14 morţi şi 25 de răniţi, David Kozak, care s-a sinucis pe acoperişul universităţii, a recunoscut, într-un bilet, găsit de poliţişti la domiciliul acestuia, că i-a ucis pe un bărbat tânăr şi pe fiica acestuia în vârstă de două luni, în Pădurea Klanovice, la periferia capitalei cehe, la 15 decembrie, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

David Kozak, în vârstă de 24 de ani, era suspectat, în afară de masacru, de această crimă dublă, comisă cu şase zile mai înainte.

În biletul găsit de poliţişti la locuinţa atacatorului la 21 decembrie, acesta mărturiseşte că i-a ucis pe tată, în vârstă de 32 de ani, şi pe bebeluş la 15 decembrie.

O analiză balistică a confirmat autorul crimei.

Un purtător de cuvânt al poliţiei a confirmat această informaţie publicaţiei cehe Denik N, însă a declarat că ”conţinutul documentului nu poate fi făcut public pentru moment, din caua anchetei în curs”.

Presa cehă scrie că anchetatorii au început să-l caute pe atacator înainte de atac, pentru că numele lui David Kozak apărea pe o lungă listă de suspecţi în crima din Pădurea Klanovice.

El este suspectat, de asemena, că şi-a ucis tatăl, găsit mort în satul Hostoun, la vest de Praga.

Astfel lista victimelor atacatorului creşte cu trei înainte de atac, pe măsură ce ancheta avansează.

David Kozak era necunoscut anterior poliţiei.

El studia la Universitatea Carolină şi era considerat un ”student bun”.

O studentă a evocat, la postul Radio Praga International, după atac, ”un băiat liniştit, un introvertit. Nu vorbea mult cu noi”.

Şeful poliţiei cehe, Martin Vondrasek, anunţa la 22 decembrie că David Kozak a plecat la Praga ”spunând că vrea să se sinucidă”.

Poliţia, care a aflat că suspectul urma să asiste la o conferinţă la universitate, a evacuat clădirea respectivă, însă nu în aceasta a avut loc atacul.

În timp ce poliţiştii percheziţionau sediul Facultăţii de Arte, atacatorul s-a dus într-o clădire din apropiere. Însă agenţii nu l-au găsit la timp.

După atacul armat de joi a urmat un val de mesaje de condolenaţe din întreaga lume.

Două zile mai târziu, Cehia a adus un omagiu victimelor măcelului într-o zi de doliu naţional, în care s-a respectat un moment de reculegere, steagurile au fost coborâte în bernă, iar slujbe au avut loc în toată ţara.

Cehia este a 12-a cea mai sigiră ţară din lume, potrivit Indicelui Mondial al Păcii din 2023, iar violenţele armate sunt rare în această ţară.

Însă, în 2015, un bărbat a ucis şapte bărbaţi şi o femeie înainte să se sinucidă, într-un restaurant, în sud-estul ţării, iar un bărbat înarmat a ucis şapte persoane într-un spital, în estul Cehiei, după care sinucis, în 2019.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.