Presupusul autor al atacului armat din timpul festivităţilor de Ziua Naţională la Highland Park, Robert Crimo, şi-a pregătit atacul ”timp de săptămâni”, s-a deghizat în femeie pentru a nu fi prins şi a tras de peste 70 de ori în mulţme, anunţă marţi poliţia acestui oraş de la gângă Chicago, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Robert Crimo, în vârstă de 21 de ani, a folosit o ”puşcă puternică, asemănătoare AR-15”, cu care a tras, se pare, la întâmplare asupra unor  participanţi la o defilare de ”4 Iulie” de pe acoperişul unui magazin, declară într-o conferinţă de presă un reprezentant al Poliţiei din Highland Park, Christopher Covelli.

”Credem că a pregătit acest atac tmp de săptămâni de zile”, a subliniat el.

Robert Crimol s-a ”îmbrăcat în femeie”, pentru a-şi ascunde identitatea şi ar fi purtat o perucă lungă pentru a-şi acoperi tatuajele faciale, precizează poliţistul.

El şi-a abandonat arma şi s-a amestecat în mulţimea care fugea de la paradă, mai precizează el.

Tânărul a tras de peste 70 de ori în mulţime, a omorât şase adulţi şi a rănit cel puţin alte 30 de persoane.

Strada principală din aceast oraş înstărit de la perifera Chicago era blocată marţi de către poliţie şi rămânea ca în prmele momente ale atacului armat.

Un cărucior, o tricicletă, scaune pliante, multe obiecte lăsate de-a valma, abandonate în jurul locului dramei, sunt o mărturie a haosului provocat de focurile de armă de luni.

Dr David Baum, un medic care a participat la operaţiuni de salvare la faţa locului, evocă teroarea atacului.

”Vederea oribilă a unor corpuri este de nesuportat de către o persoană normală”, declară el CNN, evocând ”victime explodate” sau ”eviscerate” de gloanţe.

”ESTE DESTINUL MEU”

Originar din Highwood, un orăşel vecin, atacatorul a fost identificat cu ajutorul unor înregistrări ale unor camere de supraveghere şi cu ajutorul urmăririi armei pe care a cumpărat-o în mod legal, declară Christopher Covelli.

El a fost arestat luni de către poliţie, care a difuzat o fotografie în care apare un tânăr diafan, slab la faţă şi tatuat.

El nu a dat explicaţii cu privire la fapta sa.

Însă într-o înregistrare video, postată în urmă cu opt luni, apare un tânăr într-un dormitor şi într-o sală de clasă cu afişe ale unui atacator şi persoane în care se trage.

În înregistrare există un comentariu audio - ”pur şi simplu am nevoie s-o fac”, iar apoi ”este destinul meu. Totul m-a adus la asta. Nimic nu mă poate opri, nici măcar eu însumi”.

În imagini arhivate pe contul său de Twitter, suspectul apare cu un steag de susţinere a fostului preşedinte republican Donald Trump pe spate.

Primarul din Highland Park, Nancy Rotering, a declarat NBC că l-a cunoscut pe tânăr pe când era copil, la cercetaşi.

”TRISTEŢE”

”Aici trebuie să reflectăm şi să ne întrebăm ce s-a întâmplat, cum a devenit cineva atât de furios, atât de plin de ură ca să atace persoane nevinovate care petreceau o zi cu familia”, a declarat ea.

Primarul a evocat ”tristeţea şi şocul incredibile” care au lovit oraşul.

”N-ar fi trebuit să se întâmple niciodată asta la noi, un orăşel în care toată lumea cunoaşte pe cineva care a fost afectat în mod direct” de tragedie, spune ea

Un unchi al suspectului, Paul Crimo, a declarat marţila CNN că ”nu a văzut niciun semn care să explice ceea ce a făcut”.

Festivităţi de Ziua Independenţei au fost anulate în mai multe oraşe vecine - fără să împiedice violenţe.

La Philadelphia, doi poliţişti au fost răniţi, luaţi drept ţintă în timpul unui foc de artificii de ”4 Iulie”.

Statele Unite se află încă în şocul unei serii de atacuri armate, inclusiv unul comis de către un tânăr în vârstă de 18 ani într-o şcoală primară din Uvalde, în Texas, soldat cu 21 de morţi - între care 19 copii, la 24 mai.

Preşedintele democrat Joe Biden a dispus marţi să se coboare în bernă steagurile de la clădiri publice.

El a obţinut recent un relativ succes politic, prin adoptarea în Congres a unei legi care vizează o mai bună reglementare a armelor de foc - 400 de milioane în circulaţie în Statele Unite.

Potrivit site-ului Gun Violence Archive, care include sinuciderile în arhivele sale, peste 22.400 de persoane au fost ucise cu arme de foc de la începutul lui 2022.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.