Cel puţin 40 de persoane au fost ucise şi peste 100 au fost rănite, vineri seara, într-un atac armat urmat de un incendiu uriaş într-o sală de concerte de la periferia Moscovei. Atacul, unul dintre cele mai sângeroase din Rusia ultimelor decenii, a fost revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic, deşi există unele dubii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

115 persoane au fost spitalizate, printre care cinci copii. 60 de persoane se află în stare gravă, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

Forţele de ordine ruse au declarat că îi "caută" pe atacatori. Ele nu au precizat dacă mai existau suspecţi în clădire la ora locală 23:00 (22:00, ora României), dar a fost deschisă o anchetă pentru "act terorist".

Gruparea Stat Islamic, care a vizat Rusia în mai multe rânduri în trecut, a declarat pe unul dintre conturile sale de Telegram că luptătorii săi "au atacat o mare adunare (...) la periferia capitalei ruse Moscova". Totuşi, potrivit NEXTA, declaraţia larg răspândită a ISIS cu privire la implicarea în atacul terorist de la Moscova se bazează pe un template învechit al grupului şi poate fi falsă. Presa rusă, care a susţinut anterior implicarea ISIS, respinge, de asemenea, aceste informaţii.

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a denunţat însă un "atac terorist sângeros" şi o "crimă monstruoasă".

Ucraina a negat rapid orice responsabilitate, emiţând ipoteza că sunt implicate chiar serviciile secrete ruseşti.

CITEȘTE ȘI ATAC LA MOSCOVA. Reacţii la Kiev: Provocare deliberată a serviciilor speciale ale lui Putin. Ucraina nu are nicio legătură, dar evenimentele vor contribui la amplificarea propagandei militare şi a războiului

Atacul comis de mai mulţi indivizi înarmaţi a avut loc în cursul serii la Crocus City Hall, o sală de concerte situată în Krasnogorsk, la periferia nord-vestică a capitalei ruse. Un jurnalist AFP a văzut clădirea cuprinsă de un incendiu vast, coloane de fum negru şi flăcări ieşind prin acoperiş. De asemenea, se remarca o prezenţă foarte numeroasă a forţelor de poliţie şi a serviciilor de urgenţă, zeci de ambulanţe fiind prezente la faţa locului.

"Chiar înainte de a începe, am auzit brusc mai multe rafale de mitralieră şi un ţipăt teribil de femeie. Apoi o mulţime de ţipete", a declarat pentru AFP Aleksei, un producător muzical care se afla în vestiar în momentul atacului. El a spus că a văzut "mişcări teribile ale mulţimii", în timp ce spectatorii încercau să scape.

Potrivit unui jurnalist de la agenţia de presă de stat RIA Novosti, indivizi îmbrăcaţi în haine de camuflaj au dat buzna la parterul sălii de concerte înainte de a deschide focul şi de a arunca "o grenadă sau o bombă incendiară, care a provocat un incendiu".

Flăcările s-au extins la aproape 13.000 de metri pătraţi din clădire, potrivit Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă citat de agenţiile ruse.

"Oamenii din sală s-au întins pe podea pentru a se proteja de foc timp de 15-20 de minute, după care au început să se târască afară. Mulţi au reuşit să iasă", a declarat jurnalistul de la RIA Novosti.

Preşedintele Vladimir Putin este informat "în mod "constant" şi a fost informat "din primele minute" ale atacului, a declarat purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov.

Canalele de ştiri Baza şi Mash de pe Telegram, considerate apropiate forţelor de ordine, au publicat înregistrări video care arată cel puţin doi bărbaţi înarmaţi care avansează în sala de spectacol, în timp ce alte imagini au surprins cadavre şi grupuri de oameni care se grăbesc spre ieşire sau spectatori care se ascund după scaune sau care se grăbesc să iasă din sală.

Potrivit Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă, pompierii au reuşit să evacueze aproximativ o sută de persoane din subsolul sălii de concerte, în timp ce erau în curs de desfăşurare şi operaţiuni de "salvare a persoanelor de pe acoperişul clădirii cu ajutorul echipamentelor de ridicare".

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunţat anularea tuturor evenimentelor publice din acest weekend. Principalele muzee şi teatre din capitală şi-au anunţat închiderea. Ulterior, Ministerul Culturii a anunţat că toate evenimentele de divertisment şi de masă din întreaga ţără sunt anulate.

Atacul a avut loc în timpul unui concert al trupei rock ruseşti Piknik.

Casa Albă a declarat că gândurile sale sunt "alături de victimele acestui atac teribil". Franţa şi Italia au denunţat "acte abominabile", în timp ce UE s-a declarat "şocată şi îngrozită".

Un consilier al Preşedinţiei ucrainene, Mihailo Podoliak, a declarat că Ucraina, care se confruntă de doi ani cu o ofensivă militară rusă, "nu are absolut nimic de-a face" cu împuşcăturile. O unitate de luptători ruşi anti-Kremlin, responsabilă pentru mai multe incursiuni armate la frontiera rusă în ultimele luni, Legiunea Libertatea Rusiei, a negat, de asemenea, orice implicare.

Serviciile de informaţii militare ucrainene au acuzat chiar "serviciile speciale ruseşti" că se află în spatele atacului de la Moscova pentru a "acuza Ucraina şi a provoca escaladarea şi extinderea" asaltului împotriva vecinului său.

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat că Moscova îi va ucide pe liderii Ucrainei, dacă se va dovedi că sunt implicaţi în atac.

Ambasada SUA din Rusia şi-a avertizat cetăţenii în urmă cu două săptămâni că "monitorizează îndeaproape informaţii potrivit cărora extremiştii au planuri iminente de a viza adunări mari în Moscova, inclusiv concerte".

"Dacă Statele Unite au sau au avut informaţii fiabile pe acest subiect, ar trebui să le transmită imediat părţii ruse", a declarat Maria Zaharova.

Rusia a fost ţinta a numeroase atacuri ale grupărilor islamiste în trecut. În 2002, luptători ceceni au luat ostatice 912 persoane în teatrul Durbrovka din Moscova pentru a cere retragerea trupelor ruseşti din Cecenia. Luarea de ostatici s-a încheiat cu un asalt al forţelor speciale şi cu moartea a 130 de persoane, aproape toate asfixiate de gazul folosit de forţele de securitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.