Ucraina a cerut ca ONU şi Crucea Roşie să fie autorizate să investigheze moartea a peste 50 de prizonieri de război ucraineni într-un atac în teritoriul ocupat, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 
Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc de atacul asupra taberei. 

Imagini video ruseşti neverificate de după incident arată o încâlceală de paturi supraetajate distruse şi corpuri grav carbonizate. 

Ce s-a întâmplat cu exactitate în tabăra de prizonieri din Olenivka, care este controlată de Republica Populară Doneţk, organizaţie separatistă susţinută de Rusia, rămâne neclar. 

Ucraina susţine că locul a fost vizat de Rusia în încercarea de a distruge dovezile de tortură şi ucidere. Preşedintele Volodimir Zelenski a descris incidentul ca fiind o "crimă de război deliberată a Rusiei". 

La rândul său, Rusia a declarat că tabăra a fost lovită de rachete de precizie ucrainene. 

Printre cei reţinuţi în închisoare s-ar fi numărat şi membri ai batalionului Azov, care au fost capturaţi în luna mai în oraşul Mariupol din sudul ţării şi pe care Rusia a încercat să îi prezinte ca neonazişti şi criminali de război. 

Daniil Bezsonov, un purtător de cuvânt al aşa-numitei Republici Populare Doneţk, a declarat că lovitura a fost o "lovitură directă asupra unei barăci care deţinea prizonieri". 

Ministerul rus al Apărării a declarat că lovitura a fost efectuată cu artilerie Himars, de fabricaţie americană, şi a acuzat Ucraina de o provocare "comisă în mod deliberat". Ministerul a prezentat fragmente din ceea ce a spus că sunt rachete lansate de sistemul Himars. 

Dar Ucraina a negat că ar fi fost efectuate lovituri cu rachete sau artilerie. 

 Un consilier al preşedintelui Zelenski a declarat că scena arată ca un incendiu premeditat şi că o lovitură de rachetă ar fi împrăştiat cadavrele. 

Statul Major General al Forţelor Armate ucrainene a cerut ONU şi Crucii Roşii să investigheze decesele, susţinând că Rusia ar fi vizat tabăra pentru a-şi acoperi tratamentul aplicat prizonierilor de război. 

Scriind pe reţelele de socializare, Statul Major a declarat că ONU şi Crucea Roşie ar trebui să răspundă imediat, deoarece cele două organizaţii au dat garanţii că prizonierii de război vor fi ţinuţi în siguranţă acolo. 

Crucea Roşie a declarat că încearcă să obţină acces la sit şi s-a oferit să ajute la evacuarea răniţilor. 

"Prioritatea noastră în acest moment este să ne asigurăm că răniţii primesc tratament de salvare a vieţii şi că trupurile celor care şi-au pierdut viaţa sunt tratate într-un mod demn", a transmis Crucea Roşie într-o declaraţie. 

Noul procuror general al Ucrainei, Andrii Kostin, a declarat anterior că a deschis o anchetă pentru crime de război în legătură cu explozia. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.