Asia de Sud-Est se confruntă cu ameninţări ”foarte reale” din partea grupării jihadiste Statul Islamic (SI), în înfrângerii acesteia în Orientul Mijlociu, a avertizat sâmbătă premierul din Singapore Lee Hsien Loong în deschiderea summitului Asean, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lee a avertizat de asemenea împotriva riscurilor unui protecţionism economic şi a catalogat ”îngrijorătoare” tensiuni comerciale între Statele Unite şi China.

Unele dintre cele zece state care alcătuiesc Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-est (ASEAN), ce reprezintă în total 650 de milioane de locuitori, se confruntă de mult timp cu islamismul şi grupări extremiste care au fost revigorate de ascensiunea SI.

Gruparea SI continuă să ameninţe Asia de Sud-Est, în pofida înfrângerii sale militare în Siria şi Irak, iar dezvoltarea  domeniului digital face, în parte, ţările mai vulnerabile la atacuri cibernetice, a avertizat Lee.

”Asua de Sud-Est este în pace, dar aceste ameninţări sunt foarte reale”, a declarat Lee. ”Trebuie să ne opunem atât ameninţărilor clasice, cât şi ameninţărilor non-convenţionale ca terorismul şi atacurile cibernetice”.

Înainte de deschiderea oficială a celui de-al 32-lea summit, liderii Asean au decis vineri seara, la o cină de lucru, să-şi intensifice coordoarea în domeniul securităţii cibernetice.

Temeri de atacuri cibernetice sporesc în această regiune cu o economie înfloritoare, în care tehnologiile digitale au un impact tot mai mare asupra vieţii cotidiene.

SI şi-a revendicat primele atacuri în Asia de Sud-Est în 2016, odată cu atentatele de la Jakarta, soldate cu patru morţi. În 2017, în Filipine, militanţi au jurat credinţă grupării jihadiste şi au cucerit oraşul Marawi, recucerit de autorităţi după luni de confruntări armate sângeroase.

Lee a avertizat totodată cu privire la riscuri de protecţionism economic. ”Dispoziţia politică în multe ţări a evoluat să se opună liberului schimb”, a declarat el. ”Mai ales tensiunile comerciale între Statele Unite şi China sunt îngrijorătoare”.

Ca răspuns, Asean urmează să consolideze integrarea unor economii ale unor membri şi să-şi crească cooperarea, a declarat el.

”Individual, ţările membre Asean vor întâmpina dificultăţi să aibă multă influenţă”, a notat el. ”Însă atunci când vorbim pe o singură voce pentru Asean, putem să fim eficienţi”.

Asean, fondată în 1967, cuprinde sultanatul Brunei, Cambodgia, Indonezia, Laos, Malaysia, Myanmar, Filipine, Singapore, Thailanda şi Vietnamul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.