Preşedintele american Donald Trump a dat asigurări luni că n-ar fi ezitat să se precipite ”chiar fără armă” în liceul din Florida, pentru a opri atacul armat soldat cu 17 morţi, pe 14 fenruarie, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cred cu adevărat că aş fi intrat acolo chiar şi fără armă şi cred că cei mai mulţi dintre oamenii de aici ar fi făcut la fel”, a declarat preşedintele la o reuniune cu guvernatorii statelor federale.

Trump a îndemnat autorităţile să facă mai mult în gestionarea avertismentelor cu privire la persoane violente, ca cele ignorate înaintea atacului armat din liceu, relatează Reuters.

El a făcut aceste declaraţii la Casa Albă, unde guvernatorul Floridei Rick Scott a îndemnat ca oficialităţile la nivel de stat să adopte măsuri suplimentare în vederea unei îmbunătăţiri a securităţii în şcoli, inclusiv prin aducerea unor consilieri în probleme de sănătate mentală în toate şcolile.

Masacrul de la Liceul Marjory Stoneman Douglas din Parkland, al doilea cel mai sângeros într-o şcoală publică americană, a relansat o veche dezbatere pe tema drepturilor legate de armele de foc, apărate de al Doilea Amendament al Constituţiei americane.

Trump, un republican care a susţinut aceste drepturi în campania sa electorală din 2016, a sugerat că înarmarea profesorilor ar putea să oprească alte atacuri armate.

Guvernatorul Washingtonului Jay Inslee, un democrat, i-a spus lui Trump că profesorii din statul său nu vor să fie înarmaţi.

Scott, un republican, a promis să coopereze cu Legislativul din Florida, controlat de republicani, să ridice vârsta la care se pot cumpăra legal arme de la 18 la 21 de ani, cu unele excepţii.

Potrivit anchetatorilor, atacul armat a fost comis de Nikolas Cruz, un fost elev în vârstă de 19 ani al liceului, care a cumpărat legal o puşcă de asalt de tip AR-15 în urmă cu aproape un an. Poliţia l-a acuzat pe Cruz, care a fost exmatriculat din cauza unor probleme disciplinare, de 17 crime cu premeditare.

Măcelul a relansat dezbaterea politică pe tema drepturolor legate de armele de foc, în care republicanii au refuzat să susţină o înăsprire a legislaţiei, de teama puternicului lobby al armelor National Rifle Association (NRA).

Trump a anunţat că intenţionează să restricţioneze vânzarea de “bump stocks”, un mecanism accesoriu care modifică o puşcă automată să tragă cu viteză mai mare, transformând-o în mitralieră. Mitralierele sunt interzise civililor de legislaţia americană.

NRA a respins ideea, subliniind că impunerea unor noi restricţii armelor de foc afectează drepturile deţinătorilor care respectă legea şi nu are efect asupra sigurenţei publicului.

În octombrie, un investitor imobiliar pensionar, mare amator de pariuri, a folosit numeroase puşti de asalt echipate cu ”bump stocks” şi a omorât 58 de oameni la Las Vegas, la un concert în aer liber, cel mai sângeros atac comis de o singură persoană în istoria Statelor Unite.

Aceste mecanisme nu au jucat vreun rol important în alte atacuri armate în masă recente în Statele Unite.

Reprezentantul republican Steve Scalise, al treilea în oerarhia Camerei Reprezentanţilor, grav rănit într-un atac armat vara trecută, a chestionat logica restrucţionării vânzării de armament după atac.

El a subliniat că el se concentrează asupra eşecurilor agenţiilor de aplicare a legii, în urma dezvăluirii faptului că poliţia federală (FBI) şi cea locală au primit multiple avertismente cu privire la presupusul atacator.

”Toate aceste eşecuri în Guvern vă arată de ce atât de mulţi oameni, milioane de persoane din întreaga ţară, vor să aibă dreptul de a se apăra singure”, a declarat luni, pentru Fox News, Scalise.

”Adoptarea unor legi care iau drepturi deţinătorilor de arme care respectă legea este un lucru care ne îngrijorează pe mulţi dintre noi”, a subliniat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.