Armistiţiu de o săptămână a intrat în vigoare, sâmbătă, în Afganistan, în conflictul de 18 ani dintre armata americană şi talibani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest armistiţiu- pe o perioadă de şapte zile - cu privire la o ”reducere a violenţei” urmează să înceapă negocieri de pace cu toţi afganii, după zece zile.

Este vorba despre un acord ”foarte exact” şi care vizează întreaga ţară, inclusiv forţele afgane.

Această perioadă de o săptămână presupune ca forţele talibane şi cele americane şi afgane să înceteze cea mai mare parte a operaţiunilor ofensive planificate pe teritoriul ţării. Nu este denumită „încetare a focului”, iar forţele americane vor continua operaţiunile faţă de grupări ca Stat Islamic şi al-Qaeda în Afganistan.

Dacă va fi respectată această perioadă, negociatorii americani şi talibani vor semna un acord de pace, posibil, la finalul lunii.

Negocierile între Statele Unite şi talibani, care cer retragerea trupelor americane din Afganistan, s-au soldat cu un eşec în septembrie, însă au fost relansate la sfârşitul lui noiembrie în urma unei vizite-surpriză a lui Trump în Afganistan - prima de când se află la putere, în ianuarie 2017.

Aproximativ 13.000 de militari americani sunt staţionaţi în Afganistan, împreună cu alte mii de militari din state membre NATO.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.