Armenia şi Azerbaidjanul au adus luni un omagu miilor de victime ale războiului pe care l-au purtat în toamna trecută în vederea preluării controlului asupra regiunii Nagorno Karabah, comemorări care au loc la un an de la izbucnirea conflictului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele două ţări din Caucaz au păstrat momente de reculegere şi au organizat ceremonii religioase.

Luptele au început la 27 septembrie 2020 şi au durat şase luni. Fiecare tabără o acuză pe cealaltă de faptul că este vinovată de acest conflict, care s-a soldat cu peste 6.500 de morţi.

Războiul s-a încheiat cu o grea înfrângere armeană şi un armistiţiu - mediat de Rusia -, care a acordat Azerbadjanului teritorii importante, pe care le cerea de la un prim război, la începutul anilor '90.

”Martirii noştri vor rămâne pentru întotdeauna în sufletele noastre”, a declarat într-un discurs adresat naţiunii preşedintele azer Ilham Aliev.

”Dacă vedem că o nouă ameninţare apasă poporul sau statul nostru, vom zdrobi fascismul armean”, a ameninţat el.

Armenia a respectat luni, la prânz (ora locală), un moment de reculegere. Mii de militari au defilat la Baku, cu portretele camarazilor lor ucişi în luptă.

În Armenia, premierul Nikol Paşinian a depus flori, luni dimineaţa, la morminte, într-un cmitir militar din Erevan, iar apoi a vzitat un spital de răniţi de război.

”Mă înclin în faţa memoriei morţilor şi în faţa familiilor lor”, a scris într-un mesaj postat pe Facebook preşdintele armean Armen Sarkissian.

Aproape 3.000 de armeni au mărşăluit, cu torţe, duminică seara, din centrul Erevanului la memorial.

Regiunea muntoasă azeră Nagorno Karabah, cu populaţie majoritar armeană, susţinută de către Erevan, s-a desprins prin secesiune de Azerbaidjan la căderea URSS, antrenând un prim război, soldat cu 30.000 de morţi şi sute de mii de refugiaţi.

În urma reluării confurntărilor armate în toamna lui 2020, Armenia a fost nevoită să cedeze o parte a acestei enclave şi teritorii importante care o înconjoară - sub monitorizarea a 2.000 de militari pacificatori ruşi desfăşuraţi la faţa locului.

Tensunile au rămas puternice, iar acroşaje izbucnesc periodic la frontiera dintre cele două ţări, care alimentează temeri cu privire la izbucnirea unui nou război.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.