Mai mulţi militari au fost răniţi sau ucişi la graniţa dintre Armenia şi Azerbaidjan, după ce situaţia din enclava Nagorno-Karabah, unul dintre conflictele îngheţate din lume, a escaladat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, relatează Sputnik News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Armenia şi Azerbaidjanul se acuză reciproc de manevre ofensive.

“Forţele armate ale Armeniei au încălcat armistiţiul, de-a lungul liniei de contact, de 127 de ori în ultimele 24 de ore”, a anunţat sâmbătă, într-un comunicat, Ministerul azer al Apărării. Potrivit autorităţilor de la Baku, armata armeană a lansat obuze de mortieră şi foloseşte artileria grea împotriva forţelor azere.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

În replică, Ministerul armean al Apărării a dat publicităţii un comunicat în care acuză azerii de “operaţiuni ofensive active, lansate în noaptea de 1 aprilie”, la care iau parte “tancuri, artilerie şi aviaţia”.

„În prezent sunt în curs lupte. Armata armeană a lansat un contraatac (...). Sunt victime de ambele părţi, dar partea inamică a suferit pierderi enorme în rândul militarilor şi în ceea ce priveşte echipamentele. Un elicopter (azer – n.r.) a fost doborât”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului armean al Apărării, Artsrun Hovhannisian.

Pe de altă parte, Guvernul de la Baku a negat că ar fi pierdut vreun elicopter. “Informaţiile în legătură cu elicopterul doborât sunt minciună, toate vehiculele sunt în regulă. Este încă o provocare din partea Armeniei”, se arată într-un comunicat al Ministerului azer al Apărării.

Conflictul dintre Armenia şi Azerbaidjan a început în 1988, după ce regiunea autonomă Nagorno-Karabah, cu populaţie majoritar armeană, a decis să se despartă de Azerbaidjan, pe atunci parte a URSS, şi unirea cu Armenia. În 1991, teritoriul şi-a proclamat independenţa, ceea ce a dus la un război. Conflictul deschis s-a transformat într-unul îngheţat în 1994, când a intrat în vigoare un armistiţiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.