Armata turcă a ucis 15 militanţi ai miliţiei kurzilor sirieni YPG, care, potrivit autorităţilor, se pregăteau să efectueze un atac într-o regiune din nord-estul Siriei controlată de Turcia şi de rebelii sirieni aliaţi, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o ofensivă de anul trecut numită Peace Spring Operation, Turcia a preluat sub controlul său o fâşie de 120 de kilometri de-a lungul graniţei cu nord-estul Siriei, de la YPG. Pe care o consideră o organizaţie teroristă care are legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), aflat în afara legii.

”Comandourile noastre eroice au dat încă o lovitură grea organizaţiei teroriste PKK/YPG. Cinsprezece terorişti ai PKK/YPG care încercau să se infiltreze în regiunea Peace Spring din sud, pentru a efectua un atac, au fost neutralizaţi cu intervenţia de succes acomandourilor noastre”, a anunţat Ministerul turc al Apărării, pe Twitter.

Turcia şi-a oprit ofensiva, care a fost condamnată pe scară largă de către aliaţii occidentali ai Ankarei, deoarece YPG a fost un aliat cheie al SUA în lupta împotriva Statului Islamic, după încheierea unor acorduri cu Rusia şi Statele Unite.

Moscova a afirmat că YPG s-a retras la cel puţin 30 km (18 mile) de la graniţa Turciei, dar Ankara a fost sceptică şi a susţinut posibilitatea unor noi atacuri dacă militanţii rămân.

Sprijinul SUA pentru YPG a fost printre principalele probleme dintre Ankara şi Washington, aliaţi în cadrul NATO.

Turcia susţine rebelii care doresc să îl demită pe preşedintele sirian Bashar al-Assad, în timp ce Rusia şi Iranul susţin forţele lui Assad.

Din 2016, Turcia a confiscat zone din nordul Siriei, în patru ofensive transfrontaliere, pentru a respinge organizaţia statul islamic şi YPG şi pentru a preveni un nou aflux de migranţi din Siria.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.