Armata siriană a anunţat luni că a ”dejucat” o ”agresiune israeliană” deaspra Damascului, o intesificare a unor bombardamente vizând miliţii proiraniene, relatează Reuters şi AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Armata siriană, care a anunţat că a lansat luni exerciţii aeriene-surpriză la frontiera israeliană de nord, a anunţat printr-o purtătoare de cuvânt că ”nu comentează” informaţii din străinătate.

Presa siriană, care atribuie atacul Israelului, nu dă niciun detaliu despre ţintele vizate de israelieni.

”Inamicul israelian a comis” imediat după miezul nopţii de duminică spre luni ”o agresiune, prin salve de rachete (lansate) din (Platoul) Golan ocupat şi Galileea”, declară o sursă militară citată de Sana.

Aceste bombardamente vizau ”ţinte situate în apropiere de Damasc”, potrivit aceleiaşi surse, care nu oferă alte detalii, potrivit căreia apărarea antiaeriană a fost activată şi a ”doborât majoritatea” rachetelor.

Siria a acuzat la începutul lui februarie Israelul de faptul că a lansat rachete vizând sudul teritoriului sirian.

Armata siriană anunţă într-un comunicat că avioane israeliene au survolat Platoul Golan, cu scopul de a lovi ţinte situate în apropiere de Damasc.

Ea nu menţionează victime şi anunţă că o majoritate a rachetelor au fost doborâte de apărarea antiaeriană siriană.

”Apărarea noastră aeriană continuă să respingă atacuri cu rachete israeliene deasupa capitalei”, anunţă ea.

În sudul Damascului, o zonă în care se află miliţii susţinute de Teheran, s-au auzit explozii puternice, potrivit unor martori.

Oficiali israelieni de rang înalt cu recunoscut în trecut că Tsahalul (armata israeliană) atacă Siria vizând o prezenţă militară tot mai mare a Iranului.

Armata israeliană a anunţat luni că a lansat manevre aeriene-surpriză în nordul ţării - până miercuri - şi avertizează că în regiune s-ar putea auzi şi alte explozii.

Potrivit unor surse din cadrul serviciilor occidentale de spionaj, influenţa militară a Iranului în Siria a crescut în ultimii ani, iar Israelul şi-a intensificat efortul de a-şi împiedica marele rival să stabilească o prezenţa militară majoră în apropierea frontierei israeliano-siriene.

De la izbucnirea Războiului din Siria, Israelul a lansat sute de atacuri aeriene vizând puterea siriană şi aliaţii acesteia iranian şi Hezbollahul şiit libanez.

Cel puţin 57 de militari şi combatanţi loiali regimului lui Bashar al-Assad au fost ucişi, la jumătatea lui ianuarie, în atacuri aeriene vizând provincia Deir Ezzor, în estu Siriei, cel mai sângeros atac al Israelului într-o Sirie în război, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

Israelul ameninţă cu regularitate că nu va permite Siriei să devină un ”capăt de pod” al forţelor iraniene.

Războiul din Siria, declanşat în 2011 de o reprimare sângeroasă a unor manifestaţii în favoarea democraţiei, a devenit tot mai complex în timp, prin implicarea unor puteri străine şi multiplicarea facţiunilor armate.

Conflictul armat s-a soldat cu peste 387.000 de morţi şi a antrenat deplasarea unor milioane de oameni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.