Armata siriană a bombardat duminică ultima enclavă a rebelilor din oraşul Deraa din sudul Siriei, ucigând cel puţin şase persoane într-unul dintre cele mai dure atacuri în asediul asupra locului unde a izbucnit revolta din ţară, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Armata a refuzat să comenteze informaţia, însă a afirmat într-un comunicat că şi-a pierdut răbdarea cu ceea ce a descris a fi ”grupuri armate şi terorişti” din zonă.

O divizie de elită a armatei, susţinută de miliţii iraniene, a blocat livrările de alimente şi combustibil către Deraa al Balad, pentru a presa rebelii să se predea la trei ani după ce forţele guvernamentale au preluat restul zonei de lângă graniţa cu Iordania.

”Folosesc fără discriminare aşa-numitele rachete elefant”, a declarat Abu Jehad al Horani, un oficial local pentru Reuters, referindu-se la rachete improvizate.

Locuitorii au declarat că trupurile a şase persoane au fost scoase din casele bombardate din centrul cartierului Deraa, unde au avut loc primele proteste paşnice împotriva guvernării preşedintelui Bashar al-Assad, în 2011.

Divizia a patra pro-iraniană a armatei siriene, principala forţă din provincia sudică, susţinută de miliţii locale finanţate de Teheran, au înconjurat bastionul timp de două luni.

Oficialii locali, rezidenţii şi unii oficiali ai armatei, vorbind sub condiţia anonimatului, au declarat că ofensiva este o încercare de a submina eforturile ruseşti de a rezolva conflictul fără un asalt total.

Generali ruşi care poartă discuţii cu personalităţi locale şi comandanţi ai armatei au anunţat un plan, pe 14 august, care să permită intrarea armatei, dar care să ofere rezidenţilor garanţii împotriva represaliilor şi să ofere trecerea sigură a foştilor rebeli, pentru a pleca în alte zone de opoziţie din nord-vestul Siriei.

În 2018, armata siriană, ajutată de forţele aeriae ruse şi de miliţiile iraniene, a preluat controlul asupra provinciei sudice care se învecinează şi cu înălţimile Golan din Israel.

La momentul respectiv, Moscova a dat garanţii Israelului şi Washingtonului că va împiedica miliţiile susţinute de iranieni să îşi extindă influenţa în zonă. Acordul a forţat mii de rebeli cu sprijin occidental să predea arme grele, dar a împiedicat armata să intre în Deraa al Balad, a cărei administraţie a rămas în mâinile rebelilor.

"Considerăm Rusia responsabilă pentru orice copil care este rănit. Acest război ne este impus de Iran şi ruşii asistă", a spus Abu Yusef al Masalmeh.

Washingtonul şi marile puteri occidentale şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la campania militară a forţelor Assad la Deraa, despre care spun că testează angajamentele Rusiei de a menţine stabilitatea şi de a controla miliţiile iraniene din zona de frontieră.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.