Armata rusă îşi ”îmbunătăţeşte poziţiile” pe front, în Ucraina, inclusiv în zona oraşului Avdiivka (est), ţinta unui asalt de amploare al armatei ruse de mai multe zile în vederea încercuirii localităţii, a anunţat în weekend preşedintele rus Vladimir Putin, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Trupele noastre îşi îmbunătăţesc poziţia în aproape tot acest spaţiu, un spaţiu destul de vast”, a declarat liderul de la Kremlin într-un interviu acordat televiziunii ruse, din care jurnalistul care l-a intervievat, Pavel Zarubin, a publicat duminică fragmente pe reţele de socializare.

”Asta priveşte zonele Kupiansk, Zaporojie şi Avdiivka”, a subliniat Putin, care şi-a exprimat satisfacţia faţă de această strategie de ”apărare activă” a armatei ruse.

El face aceste declaraţii despre situaţia de la Avdiivka după ce armata rusă a anunţat că a înaintat în sector şi s-a declarat hotărâtă să încercuiască acest oraş situat la 15 kilometri nord de Doneţk, capitala controlată de ruşi a regiunii cu acelaşi nume, a cărei anexare a revendicat-o în urmă cu un an.

Avdiivka a fost cucerită, pentru o scurtă perioadă de timp, în iulie 2014, de către separatişti ucraineni proruşi şi armata rusă, după care a fost recucerită de către ucraineni.

Oraşul marchează de atunci linia frontului în această zonă şi era bombardat cu regularitate înainte de invazia rusă a Ucrainei în februarie 2022.

Primarul ucrainean al oraşului, Vitali Barabaş, anunţa sâmbătă că situaţia era ”foarte tensionată” şi că ruşii încearcă, în opinia sa, ”să încercuiască oraşul” cu ”tot mai multe trupe”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski dădea asigurări joi că armata ucraineană ”rezistă” şi va rezista asaltului Moscovei.

Potrivit primarului, un pic peste 1.600 de civili se mai află la Avdiivka, iar evacuări sunt dificile din cauza bombardamentelor constante.

Înaintea ofensivei ruse, oraşul avea aproximativ 30.000 de locuitori.

Atacul rus la Avdiivka intervine după patru luni ale unei contraofensive ucrainene sificile, în care armara ucraineană a recucerit câteva sate de la ruşi.

Vladimir Putin a repetat duminică faptul că această contraofensivă a ”eşuat complet”.

”Ştim că în anumite zone de luptă partea adversă pregăteşte noi operaţiuni ofensive. Vedem asta, ştim. Şi reacţionăm în consecinţă”, a subliniat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.