Armata rusă recunoaşte că două avioane de vânătoare ruseşti au interceptat marţi o dronă americană la Marea Neagră, însă dă asigurări că nici nu au lovit-o şi nici nu i-au cauzat prăbuşirea, contrar acuzaţiilor Statelor Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

”În urma unei manevre brutale (...),. drona (de tip) MQ-9 a început un zbor necontrolat, a pierdut altitudine şi a lovir suprafaţa apei”, anunţă Ministerul rus al Apărării, care precizează că cele două avioane de vânătoare nu au deschis focul şi nu au avut ”contact” cu drona.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”Drona noastră (de tip) MQ-9 efectua operaţiuni în spaţiul aerian internaţional când a fost interceptată şi lovită de către un avion rusesc, cauzând prăbuşirea şi pierderea MQ-9”, a anunţat comandantul Forţelor Aeriene americane în Europa, generalul James Hecker.

Este pentru prima oară de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie 2022, când un stat membru NATO, care suţine Ucraina, recunoaţte că pierde echipament pe care-l operează el însuşi în această regiune puternic inflamată.

UN ACT ”NECHIBZUIT”

”Este un act periculos şi neprofesionist din partea ruşilor”, a subliniat generalul american, care a subliniat că ”dronele Statelor Unite şi aliaţilor lor vor continua să opereze în spaţiul aerian internaţional” şi care i-a îndemnat pe ruşi ”să se comporte în mod profesionist”.

”Acţiunile agresive ale echipajelor ruseşti ar putea conduce la erori de calcul şi la o escaladare nevoită”, insită armata americană într-un comunicat.

O coliziune pare să fi avut loc în spaţiul aerian, în largul oraşului ucrainean Odesa, potrivit Institutului Naval American.

Potrivit site-ului FlightRadar24, un avion de recunoaştere maritimă de tip P-8A Poseidon zbura în cerc deasupra coastelor României, după ce a decolat de la baza aeriană Sigonella, în Italia.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a denunţat un ”act nechibzuit” din partea Rusiei şi a subliniat că au mai avut loc interceptări, în trecut, de drione americane de către avioane ruseşti, dar că acest incident este ”unic”, în msăura în care a condus la pierderea acestei drone americane de tip Reaper.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.