Ministrul japonez al Apărării Yasukazu Hamada se declară vineri hotărât să găsească cele zece persoane - inclusiv generalul Yuichi Sakamoto - care se aflau la bordul unui elicopter militar japonez ce a ”dispărut” joi de pe radare în apropierea unei insule în sudul Japoniei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Doi piloţi, doi mecanici şi şase membri ai echipajului se aflau la bordul acestui elicopter, de tip UH-60JA aparţinând Forţelor Terestre japoneze de Autorpărare (GSDF), care a ”dispărut” joi, înainte de ora locală 17.00 (8.00, ora României) în timp ce zbura în apropiere de Insula Miyako, în departamentul insular Okinawa.

Paza de Coastă japoneză a găsut fragmente ale elicopterului - o uşă, o pală şi o barcă de salvare galbenă, care se afla încă în sac.

”Am desfăşurat operaţiuni de căutare şi salvare în zonă toată noaptea, dar nu l-a găsit încă pe generalul (Yuichi) Sakamoto din cadrul celei de-a 8-a Divizii a Forţelor Terestre de Autoapărare şi nici celelalte nouă persoane de la bordul elicopterului”, a anunţat vizibil emoţionat ministurl japonez al Apărării Yasukazu Hamada.

”Vom face tot ceea ce putem pentru a găsi persoanele dispărute”, a dat el asigurări.

Autorităţile nu au dat niciun indiciu despre cauzele acestuio posibil accident, care a avut loc în cursul unei misiuni de recunoaştere.

”Vom continua să facem tot ceea ce ne stă în putinţă pentru a salva cât mai rapid toate persoanele care se aflau la bord, cu nave şi avioane aparţinând Forţelor maritime şi aeriene de autoapărare şi cu nave de patrulare ale Pazei de Coastă”, anunţa în faţa presei un comandant GSDF, Yasunori Morishita.

Elicopterul făcea parte din trupele regiunii Kumamoto (sud), potrivit postului public de televiziune NHK.

Elicopterul a decolat de pe Insula Miyako către ora locală 16.00 (7.00, ora României) şi urma să revină după o oră de zbor..

”Salvarea vieţilor este prioritatea noastră absolută”, le-a declarat unor jurnalişti premierul japonez Fumio Kishida.

Japonia a înregistrat în trecut accidente aeriene militare grave,

În ianuarie 2022, un avion de vânătoare de tip F-15 s-a prăbuşit în mare, în centrul Japoniei, iar cei doi piloţi de la bord au murit.

în 2019, un avion de vânătoare de tip F-35A s-a prăbuşit în largul coastei de nord-est, iar căutări ale cadavrului pilotului şi epavei pline de secrete tehnologice au fost până la urmă abandonate.

Ministerul japonez al Apărării a anunţat ulterior că pilotul, care a murit în accident, s-ar fi dezorientat în spaţiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.