Preşedintele SUA, Joe Biden, a anunţat vineri planurile pentru un transport aerian militar de alimente şi provizii în Gaza, la o zi după ce moartea palestinienilor care stăteau la coadă pentru ajutor a pus în evidenţă o catastrofă umanitară în desfăşurare în enclavă, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biden a declarat că paraşutarea va avea loc în zilele următoare, dar nu a oferit alte detalii.

Alte ţări, printre care Iordania şi Franţa, au efectuat deja paraşutări de ajutoare în Gaza.

Cel puţin 576.000 de persoane din Fâşia Gaza - un sfert din populaţia enclavei - se află la un pas de foamete, potrivit Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare.

Autorităţile sanitare din Gaza au declarat că forţele israeliene au ucis joi dimineaţă peste 100 de persoane care încercau să ajungă la un convoi cu ajutoare în apropiere de oraşul Gaza, în condiţiile în care palestinienii se confruntă cu o situaţie tot mai disperată după aproape cinci luni de război.

Israelul a pus majoritatea deceselor pe seama mulţimilor care s-au înghesuit în jurul camioanelor cu ajutoare, spunând că victimele au murit călcate în picioare. De asemenea, un oficial israelian a declarat că trupele au tras mai târziu, "într-un răspuns limitat", asupra mulţimilor care au fost considerate că reprezentau o ameninţare.

CE ŞANSE DE REUŞITĂ SUNT?

În condiţiile în care oamenii mănâncă hrană pentru animale şi chiar cactuşi pentru a supravieţui, iar medicii spun că în spitale mor copii din cauza malnutriţiei şi a deshidratării, ONU a declarat că se confruntă cu "obstacole copleşitoare" în calea primirii ajutoarelor.

David Deptula, un general în retragere cu trei stele din cadrul Forţelor Aeriene ale SUA, care a comandat cândva zona de interdicţie aeriană din nordul Irakului, a declarat că paraşutările aeriene sunt un lucru pe care armata americană îl poate executa eficient. "Este ceva care se potriveşte perfect cu misiunea lor", a declarat Deptula pentru Reuters. "Există o mulţime de provocări detaliate. Dar nu este nimic insurmontabil", a spus el.

Cu toate acestea, se ridică întrebări cu privire la eficienţa lansării aeriene de ajutoare în Gaza. Un oficial american, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a declarat că paraşutările aeriene vor avea doar un impact limitat asupra ameliorării suferinţei celor din Gaza."Nu se ocupă de cauza principală", a spus oficialul, adăugând că, în cele din urmă, doar deschiderea frontierelor terestre ar putea rezolva problema într-un mod serios.

ŞI DACĂ AJUTOARELE AJUNG LA HAMAS?

O altă problemă, a adăugat oficialul, este că SUA nu se pot asigura că ajutorul pur şi simplu nu ajunge în mâinile Hamas, având în vedere că Statele Unite nu au trupe pe teren. "Lucrătorii umanitari se plâng întotdeauna că paraşutările aeriene sunt bune oportunităţi pentru fotografii, dar o modalitate proastă de a livra ajutorul", a declarat Richard Gowan, directorul Grupului Internaţional de Criză pentru ONU. Gowan a spus că singura modalitate de a obţine suficient ajutor este prin intermediul convoaielor de ajutor care ar urma unui armistiţiu.

"Se poate spune că situaţia din Gaza este acum atât de gravă încât orice provizii suplimentare vor atenua cel puţin o parte din suferinţă. Dar aceasta este, în cel mai bun caz, o măsură de ajutor temporară", a adăugat Gowan.

Nu a fost clar dacă anunţul lui Biden a fost coordonat cu Israelul. "Suntem la curent cu paraşutarea umanitară", a declarat un oficial israelian la Washington. Oficialul, care a vorbit sub protecţia anonimatului, nu a răspuns la întrebarea dacă SUA au cerut în prealabil acordul Israelului cu privire la lansările aeriene sau dacă a coordonat efortul cu acesta.

Agenţia ONU pentru refugiaţi palestinieni UNRWA a declarat vineri că în luna februarie o medie de aproape 97 de camioane au putut intra în Gaza în fiecare zi, faţă de aproximativ 150 de camioane pe zi în ianuarie, adăugând: "Numărul camioanelor care intră în Gaza rămâne cu mult sub obiectivul de 500 pe zi".
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.