Armata americană anunţă că a efectuat joi un raid vizând ”un lider de rang înalt” al grupării Statul Islamic (SI) într-o zonă situată în nord-estul Siriei, aflată sub controlul regimului lui Bashar al-Assad, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Statele Unite conduc o coaliţie antijihadistă care continuă să lupte împotriva unor celule adormite ale SI, după înfrângerea ”califatului” în Irak şi Siria.

”Forţele Comandamentului american în Orientul Mijlociu (CENTCOM) au efectuat un raid în nord-estul Siriei, care vizat un conducător de rang înalt al SI”, anunţă într-un comunicat tranmis AFP un purtător de cuvânt al CENTCOM,. colonelul Joe Buccino.

Potrivit televiziunii de stat siriene, ”forţele de ocupaţie americane” au efectuat o operaţiune cu elicopterul, în noaptea de miercuri spre joi, soldată cu un mort.

Este vorba despre prima operaţiune cu elicopterul şi cu trupe americane de la începutul Războiului din Siria, în 2011, într-o zonă aflată sub controlul Guvernului sirian, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), un ONG cu sediul în Marea Britanie şi care dispune de o largă reţea de surse.

Acest atac s-a desfăşurat într-o enclavă aflată sub controlul forţelor supleante ale regimului sirian, la aproximativ 17 kilometri de Qamichli, un oraş aflat sub controlul unor forţe kurde aliate cu trupele americane, potrivit unor surse concordante.

CENTCOM nu a precizat dacă liderul SI respectiv a fost ucis şi a promis să dezvăluie alte detalii mai târziu.

”Trei elicoptere americane cu trupe la bord au aterizat în zori” în apropiere de satul Molouk Saray, declară AFP un locuitor al localităţii.

Militarii americani ”au cerut, la portavoce, locuitorilor să rămână în case”, după care au percheziţionat o casă, declară acest sătean, care a cerut protecţia anonimatului.

El a declarat că americanii au ”ucis o persoană şi au răpit alte două” persoane care se aflau în această casă.

UN IRAKIAN RĂPIT

Martorul declară că victima era un deplasat din provincia Al Hasakah, în care se află satul, un bărbat puţin cunoscut de către săteni şi căruia i se spunea Abu Hayel.

Statul Islamic controla, înainte să fie înfrânt, în 2019, teritorii vaste în nordul Siriei.

Potrivit locuitorului din sat, un schimb de focuri a avut loc între militari americani şi o forţă supletivă a regimului sirian, în localitate, iar un membru al acestei forţe a fost, de asemenea, răpit.

SOHR a anunţat, la rândul său, răpirea a două persoane - care ar fi un irakian şi un sirian.

Sute de militari americani au fost staţionaţi în nord-estul Siriei, în cadrul coaliţiei antijihadiste, însărcinate să lupte, împreună cu aliaţii săi kurzi din cadrul Forţelor Democratice Siriene (FDS), rămăşiţele grupării Statul Islamic.

Armata americană a anunţat la 16 iunie că l-a prins pe liderul Statului Islamic, într-o operaţiune cu elicopterul, într-un sat din nordul Siriei care nu se află sub controlul forţelor Damascului.

Statul Islamic a fost învins în Irak în 2017, iar în Siria doi ani mai târziu, însă celule adormite ale grupării comit în continuare atacuri în ambele ţări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.