Peste 1.000 de membri ai forţelor afgane de securitate au trecut frontiera în Tadjikistan, în urma unei înaintări a talibanilor în nordul Afganistanului, anunţă grănicerii tadjici, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste treceri ale frontierei relevă o răsturnare rapidă a situaţiei în Afganistan, în contextul în care trupele străine sunt pe punctul de a se retrage complet din această ţară, după 20 de ani de război.

Sute de membri ai forţelor afgane au fugit din calea înaintării rapide a talibanilor în nord, însă aceste treceri ale frontierei care au avut loc duminică sunt cele mai importante confirmate, la doar două zile după ce Statele Unite au părăsit în mod oficial principala bază din Afganistan, Bagram, în cadrul unui plan de retragere a tuturor militarilor străini, până la 11 septembrie.

Talibanii au preluat controlul în şase districte, în provincia Badakhshan (nord), la frontiera cu Tadjikistanul şi China.

Potrivit grănicerilor tadjici, 1.037 de militari afgani s-au refugiat în Tadjkistan cu acordul Duşambe.

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a discutat duminică la telefon cu omologul său tadjic Emomali Rakhmon despre aceste treceri ale frontierei.

”O atenţie specială a fost acordată escaladării situaţiei în zone din nordul Afganistanului la frontiera cu Tadjikistanul”, a anunţat preşedinţia tadjică.

Emomali Rakhmon şi-a exrimat îngrijorarea faţă de ”treceri forţate” ale unor membri ai forţelor afgane de securitate, potrivit aceleiaşi surse.

Un oficial afgan a confirmat faptul că au avut loc sute de treceri ale frontierei în Tadjikistan, însă a subliniat că nu cunoaşte numărul exact.

”Talibanii au tăiat toate drumurile, iar aceste persoane nu puteau decât să treacă frontiera”, a declarat luni Reuters acest purtător de cuvânt.

Statele Unite au părăsit săptămâna trecută baza aeriană de la Bagram şi au pus astfel capăt celui mai mare război din istoria Americii, în cadrul Acordului de la Doha, încheiat de către Donald Trump cu talibanii, împotriva cărora americanii au luptat timp de 20 de ani.

Talibanii şi-au încetat atacurile vizând forţe occidentale, însă contnuă să atace autorităţi afgane şi instalaţii în domeniul securităţii, înaintând rapid în ţară, în contextul unei împotmoliri a unor negocieri de pace interafgane.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.