Cincisprezece palestinieni au fost arestaţi în noaptea de joi spre vineri, în urma unor ciocniri cu forţe de securitate israeliene şi unor manifestaţii împotriva evacuării unor familii palestiniene la Ierusalim, a anunţat poliţia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Manifestanţi au aruncat cu pietre, au agresat civili, membri ai forţelor de ordine şi au incendiat o maşină, a anunţat într-un comunicat poliţia.

Ciocniri au izbucnit joi seara într-un cartier din Ierusalimul de Est aflat în centrul unei bătălii judiciare cu privire la soarta unor familii palestiniene ameninţate cu evacuarea în favoarea unr colonişti israelieni.

Un tenor al extremi drepte israeliene, Itamar Ben Gvir, un deputat din cadrul formaţiunii ”Sionismul religios”, s-a dus în cartierul Sheikh Jarrah, aflat în centrul conflictului, pentru a-i susţine pe locuitorii evrei ai cartierului, la câteva ore după amânarea luni, de către Curtea Supremă, a unei audieri în dosarul familiilor ameninţate cu evacuarea.

Palestinieni au aruncat cu proiectile într-un cort instalat în faţa unei case pe post de noul birou parlamentar al lui Ben Gvir.

Tensiuni se articulează cu privire la problema proprietăţii funciare a terenurilor pe care sunt construite mai multe case în care trăiesc patru familii palestiniene.

Tribunalul districtului Ierusalim a emis la începutul anulu o hotărâre în favoarea unor familii evreieşti care revendică drepturi de proprietate în acest cartier din Ierusalimul de Est, un sector palestinian, ocupat şi anexat de către Israel.

Potrivit legii israeliene, în cazul în care evrei pot dovedi că familia lor locuia în Ierusalimul de Est înainte de Războiul israeliano-arab din 1948, aceştia pot cere să li se acorde ”dreptul la proprietate”.

O asemenea lege nu există, însă, pentru palestinienii care şi-au pierdut bunurile în timpul războiului.

Hotărârea tribunalului a provocat furia palestinienilor, care o contestă, iar manifestaţii au condus, de atunci, la confruntări cu forţe de ordine.

Poliţia a anunţat că este pregătită să asigure securitatea în oraş cu ocazia ultimei vineri a Ramadanului.

Zeci de mii de credincioşi musulmani erau aşteptaţi pe Esplanada Moscheilor în partea veche a Ierusalimului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.