Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite (EAU) au îndemnat sâmbătă la securizarea aprovizionărilor cu energie provenind de la Golful Persic, la două zile după atacuri în apropeirea Strâmtorii Ormuz contra a două petroliere - dintre care unul se afla în drum către un port din EAU, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tensiunile au crescut cu un nivel joi, în regiunea Golfului Persic, în urma unor atacuri contra a două petroliere la Marea Oman, atribuite rapid de către Statele Unite Iranului, care a dezminţit.

EAU, care au ieşire la Marea Oman, au îndemnat comunitatea internaţională ”să coopereze în vederea securizării navigaţiei internaţionale” şi a aprovizionărilor energetice provenind de la Golf.

Arabia Saudită, aliata EAU şi marea rivală regională a Iranului, a cerut la rândul său un răspuns ”decisiv” în faţa ameninţărilor aprovizionării energetice.

Atacurile au avut loc în apropierea Strâmtorii Ormuz, tranzitată de o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în lume, ceea ce a condus la creşterea cursului aurului negru.

Ministrul de Externe din EAU, şeicul Abdullah bin Zayed Al-Nahyan a îndemnat de asemenea, citat de agenţia oficială de presă WAM, la o ”dezescaladare”, pe fondul unui adevărat război al declaraţiilor între Washington şi Teheran.

”Regiunea este complexă şi are multe resurse, de gaze naturale şi petrol, care sunt necesare (restului) lumii. Noi vrem ca fluxul acestor resurse să rămână sigur, pentru a asigura stabilitatea economiei mondiale”, a declarat el în cadrul unui summit în Bulgaria.

Preşedintele american Donald Trump a declarat vineri că ”Iranul a făcut asta”, referindu-se la atacuri, sprijindu-se pe o înregistrare video publicată de Pentagon, prezentată drept o acostare a unuia dintre petroliere de către o vedetă a Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică iraniană, care retrage o mină neexplodată de pe coca petrolierului.

Iranul a dezminţit orice implicare, denunţând acuzaţii americane ”fără fundament”.

ÎNCĂRCĂTURĂ PUTERNIC INFLAMABILĂ

Vizat într-unul dintre atacuri, transportatorul de metan japonez Kokuka Courageous se afla în drum către EAU, a anunţat sâmbătă armatorul său.

”Noi nu ştim încă dacă petrolierul merge la Khor Fakkan sau la Fujairah, pentru că (ambele oraşe) sunt foarte apropiate”, a declarat un purtător de cuvânt al operatorului, care nu a fost în măsură să precizeze când urma să ajungă nava.

Kokuka Courageous a fost vizată de tiruri, joi, la Marea Oman. Echipajul, salvat, a declarat că a văzut un ”obiect zburător” vizând petrolierul, unde a avut loc apoi o explozie. Armatorul a anunţat anterior că încărcătura era intactă.

După sosirea acestuia, experţi maritimi urmează să transfere la chei încărcătura puternic inflamabilă a navei, care transportă metanol, porivit unui reprezentant anonim citat de presa japoneză de stat.

”Din punctul de vedere al securităţii energiei mondiale, este necesar ca membrii comunităţii internaţionale să gestioneze împreună” situaţia, a îndemnat sâmbătă ministrul japonez al Comerţului Hiroshige Seko, în cadrul unei reuniuni G20 pe tema energiei şi mediului.

AMENINŢĂRI CU ÎNCHIDEREA STRÂMTORII

Cealaltă navă, care transporta benzină grea (naftă), un produs petrolier, a fost remorcată şi scoasă în afara apelor iraniene, iar sâmbătă, mai târziu, urmau să fie evaluate pagube cauzate de atac, a declarat o purtătoare de cuvânt a operatorului său.

”Cei 23 de membri ai echipajului Front Altair sunt teferi”, a anunţat ea, precizând că repatrierea acestora era în curs de organizare.

Front Altair, proprietate aunui armator cipriot de origine norvegiană, a fost vizat de trei explozii, provocate de un incendiu până la urmă controlat.

Cele două atacuri au loc la o lună după sabotarea a patru nave - între care trei petroliere - în largul EAU. Washingtonul a arătat atunci cu degetul Teheranul, care a dezminţit.

Iranul a ameninţat în mai multe rânduri cu închiderea Strâmtorii strategice Ormuz, în cazul unei confruntări cu Statele Unite.

Iranienii ”nu vor închide (strâmtoarea). Ea nu va închisă mult timp şi ei o ştiu. Li s-a spus asta în termenii cei mai puternici”, a dat asigurări vineri Donald Trump.

Relaţiile între Teheran şi Washington s-au deteriorat puternic după venirea la putere a lui Trump, care a reimpus o serie de sancţiuni economice Teheranului după ce s-a retras, în mai 2018, din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.