Arabia Saudită a eşuat în încercarea sa de a deveni membră a Consiliului ONU al Drepturilor Omului (UNHRC), iar China şi Rusia au fost alese pe o perioadă de trei ani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Organizaţii de apărarea drepturilor omului au salutat lovitura suferită de Riad în tentativele sale de a-şi îmbunătăţi imaginea în faţa comunităţii internaţionale.

”Consiliul Drepturilor Omului a transmis o mustrare spectaculoasă Arabiei Saudite a lui Mohammed bin Salman”, şi-a exprimat marţi satisfacţia pe Twitter directorul executiv al ONG-ului Human Rights Watch (HRW), Bruno Stagno, referindu-se la prinţul moştenitor saudit.

”Singura ţară care nu a fost aleasă, abandonată de o majoritate a statelor membre ONU. Regatul primeşte ceea ce merită, din cauza încălcărilor sale grave ale drepturiloromului şi a crimelor de război din străinătate”, a adăugat el.

În total 15 mandate erau în joc în acest Consiliu cu 47 de membri, criticat de către organizaţii de apărarea drepturilor omului şi de Statele Unite, din cauză că între candidaţi se află ţări acuzate de încălcarea drepturilor omului.

Cu toate acestea, doar patru dintre cele 15 mandate au fost disputate - toate în regiunile Asia şi Pacific.

China a obţinut 139 de voturi într-un scrutin cu buletine de vot secrete - o scădere spectaculoasă de la cele 180 de voturi pe care le-a primit ultima oară când a fost aleasă, în 2016.

”Asta arată că tot mai mult statele sunt perturbate de bilanţul dezastruos al Chinei în privinţa respectării drepturilor”, apreciază într-un mesajpostat pe Twitter reprezentantul HRW la ONU Louis Charbonneau.

Pakistanul şi Uzbekistanul au fost alese cu 169 de voturi, iar neplaul cu 150 de voturi.

Arabia Saudită este singura ţară care s-a prezentat în aceste alegeri şi care nu a fost aleasă, obţinând doar 90 de voturi.

”Dacă Arabia Saudită nu întreprinde reforme mari prin care să-şi elibereze deţinuţii politici, să pună capăt teribilului său război în Yemen şi să le permită cetăţenilor săi o participare politică adevărată, ea va rămâne o paria planetară”, apreciază directoarea executivă a Democracy for the Arab World Now, Sarah Leah Whitson.

Orgaizaţia pe care Sarah Leah Whitson o reprezintă - înfiinţată de către jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, ucis de agenţi ai propriei ţări în Consulatul Arabiei Saudite la Istanbul în urmă cu doi ani - a salutat rezultatul.

Rusia şi Cuba fac parte dintre cele 11 ţări alese fără opoziţie.

Cei 193 de membri ONU au votat pentru toate regiunile.

Însă sistemul de vot - controversat - face ca ţările să negocieze şi să se pună de acord pentru a hotărî cine candidează, adesea fără să întâmpine vreo opoziţie.

Locatarul Casei Albe Donald Trump a retras Statele Unite din Consiliu în 2018.

”Adunarea Generală (AG) a ONU a ales încă o dată ţări care afişează un bilanţ dezastruos în privinţa drepturilor omului”, critică, într-un comunicat secretarul de Stat american Mike Pompeo.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.