Arabia Saudită a prezentat, luni, o nouă iniţiativă pentru pace în Yemen, inclusiv o încetare a focului la nivel naţional şi redeschiderea legîturilor aeriene şi maritime, dar inamicii săi, rebelii Houthi, au afrimat că oferta nu este suficintă pentru ridicarea blocadei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iniţiativa, anunţată de ministrul saudit de Externe, prinţul Faisal bin Farhan Al Saud, ar include redeschiderea aeroportului din Sanaa şi permiterea importului de combustibili şi alimente prin portul Hodeidah, ambele fiind controlate de rebelii Houthi, care sunt susţinuţi de Iran.

Al Saud a declarat într-o conferinţă de presă că negocierile politice dintre guvernul susţinut de Arabia Saudită şi Houthi ar fi reluate, iar propunerea ar intra în vigoare dacă părţile yemenite o vor accepta.

Guvernul Yemenului, recunoscut internaţional, a emis o declaraţie prin care a salut oferta. Dar rebelii Houthi au spus că iniţiativa nu oferă ”nimic nou”, întrucât nu îndeplineşte cererea pentru o ridicare completă a blocadei de pe aeroportul Sanaa şi portul Hodeidah.

"Ne aşteptam ca Arabia Saudită să anunţe sfârşitul blocadei porturilor şi aeroporturilor şi o iniţiativă de a permite intrarea a 14 nave care sunt deţinute de coaliţie", a declarat pentru Reuters negociatorul-şef al lui Houthi, Mohammed Abdulsalam.

Un ”drept umanitar” nu ar trebui folosit ca instrument de presiune, a spus el.

Grupul va continua să discute cu saudiţii, Statele Unite şi Omanul, care are rol de mediator, pentru un acord de pace, a spus el.

Statele Unite au salutat angajamentul Arabiei Saudite şi al guvernului recunoscut la nivel internaţional al Yemenului pentru încetarea focului şi negocieri, a declarat Jalina Porter, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat. Întrebată despre comentariile lui Abdulsalam conform cărora Houthi se aşteptau ca Arabia Saudită să ridice complet blocada porturilor şi aeroporturilor, ea a spus că ”negocierile sunt în curs” şi că anunţul Riyadh este ”un pas în direcţia cea bună”.

Războiul a ucis peste 100.000 de oameni, mulţi dintre ei civili, potrivit The Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED), o bază de date care urmăreşte violenţa din Yemen Conflictul, văzut pe scară largă ca un război e proximitate între Arabia Saudită şi Iran. Din cauza războiului, 80% din populaţia Yemenului depinde de ajutoare.

Houthi afirmă că luptă împotriva unui sistem corupt şi a unei agresiuni străine. Arabia Saudită, care conduce o coaliţie militară care luptă împotriva mişcării, a fost supusă unei presiuni din ce în ce mai mari pentru a pune capăt conflictului de şase ani, de când preşedintele SUA, Joe Biden, a semnalat că Washingtonul nu va mai sprijini intervenţia, în timp ce Naţiunile Unite avertizează cu privire la foametea care se apropie în Yemen.

Naţiunile Unite au salutat, de asemenea, iniţiativa saudită, deşi purtătorul de cuvânt al organizaţiei, Farhan Haq, a subliniat: ”Încă sunt în primele zile” de discuţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.