Aproximativ 50 de aliaţi ai Ucrainei, îndemnaţi de Volodimir Zelenski să livreze armament şi muniţie suplimentare, se reunesc vineri în Germania pentru a-şi coordona ajutorul militar acordat Kievului, care afirmă că pregăteşte o contraofensivă de amploare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această reuniune, organizată în baza americană Ramstein, în sudul Germaniei, de către secretarul american al Apărării Lloyd Austin, se desfăşoară în prezenţa secretarului general al NATO Jens Stoltenberg, care tocmai s-a întors de la Kiev, unde a făcut o vizită-surpriză joi.

Jens Stoltenberg a discutat joi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care îndeamnă în mod neîncetat Occidentul să-i livreze blindate, artilerie şi muniţie - suplimentare -, dar şi avioane de luptă şi sisteme de tir cu rază lungă de acţiune, pentru a ataca depozte ruseşti, departe în spatele liniei frontului.

Uniunea Europeană şi Statele Unite - ale căror stocuri se epuizează, care se tem de o  escaladare a conflictului şi care se confruntă cu probleme logistice - s-au arătat mai prudenţi decât şi-a dorit Kievul.

Zelenski l-a îndemnat joi pe Stoltenberg să-l ajute ”să depăşească reticenţa partenerilor (noştri) privind livrarea anumitor arme”.

Livrarea de avioane de vânătoare Ucrainei creează disensiuni între susţinătorii Kievului.

Germania este extrem de reticentă.

Slovacia şi Polonia au început să livreze Ucrainei avioane de vânătoare de tip MiG-29 de concepţie sovietică, iar Varşovia s-a declarat pregătită să dea Kievului toate avioanele sale de vânătoare - aproximativ 30.

Însă trimiterea unor avioane moderne, de concepţie occidentală, urmează să fie discutată în continuare.

Mai multe ţări şi-au afişat deschiderea în acest sens, iar o decizie ar urma să fie posibilă”până în vară”, a anunţat ministrul danez al Apărării.

Acesta va fi unul dintre subiectele aflate în centrul discuţiilor la Ramstein, unde se reunesc reprezentanţi ai aproximativ 50 de ţări.

Alianţa proucraineană se concentrează însă asupra furnizării de muniţie şi de piese de schimb destinate sistemelor desfăşurate în Ucraina, a subliniat joi Jens Stoltenberg.

Occidentul a furnizat un ajutor în valoare de 150 de miliarde de dolari Ucrainei, de la începutul invaziei ruse, inclusiv un ajutor militar în valoare de 65 de miliarde de dolari, a precizat secretarul general al NATO.

APĂRARE ANTIAERIANĂ

După ce a rezistat toată iarna unor asalturi ruse pe frontul de est, forţele ucrainene îşi pregătesc propria ofensivă - de primăvară sau vară.

Apărarea aprigă a Bahmutului - un oraş-epicentru al confruntărilor armate în estul Ucrainei - i-a costat scump pe atacatorii ruşi, însă armata ucraineană a înregistrat, la rândul ei, pierderi importante şi consumă stocuri preţioase de muniţie.

Ucraina a anunţat săptămâna aceasta că a primit primele sisteme americane de apărare antiaeriană de tip PATRIOT, o operaţiune coordonată de către Statele Unite, Germania şi Olanda.

Tancuri de luptă uşoare franceze de tip AMX-10 se află pe câmpul de luptă, dar şi tancuri grele britanice de tip Challenger şi germane de tip Leoprad, livrate începând din martie, după ce au fost cerute mult timp de Kiev.

”Sunt sigur că ele vor putea face diferenţa pe teren”, a dat asigurări ministrul german al Apărării Boris Pistorius.

ADERARE LA NATO?

Vizita lui Jens Stoltenberg la Kiev a reprezentat ocazia ca Volodimir Zelenski să exercite presiuni asupra NATO să-i invite ţara să adere la Alianţa Nord-Atlantică.

Stoltenberg a reiterat susţinerea Alianţei a ambiţiilor Ucrainene, însă nu a spus nimic despre vreun calendar.

El a subliniat că prioritatea este victoria în război.

”Viitorul Ucrainei este în familia euro-atlantică, viitorul Ucrainei este în NATO. În acelaşi timp, principalul obiectiv al Alianţei, al membrilor săi, este să se asigure că Ucraina învinge”, a subliniat conducătorului Alianţei.

Kievul cere de ani de zile să adere la NATO şi mai abitir după invazia rusă, în februarie 2022, în care vede singura garanţie reală a securităţii sale împotriva Moscovei.

NATO, care este în favoarea aderării Ucrainei, este însă foarte vagă în privinţa detaliilor.

O intrare în Organizaţie riscă să provoace o escaladare a conflictului, pentru că rusia consideră această extindere o linie roşie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.