Aproximativ 3,4 milioane de venezueleni au figit din ţară de la începutul crizei politice şi economice, iar valul plecărilor nu se domoleşte, a anunţat vineri ONU, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţii (OIM) precizează într-un comunicat că, din acest total, aproximativ 2,7 milioane de venezueleni s-au refugiat în ţări vecine precum Columbia şi Peru, iar restul au găsit o ţară care să-i primească în afara Americii Latine.

În medie, în 2018, aproximativ 5.000 de persoane au părăsit Venezuela zilnic.

Pe baza acestor cifre, ONU declara în decembrie că se aşteaptă ca numărul persoanelor care au fugit din ţară să atingă 5,3 milioane la sfârşitul acestui an.

Columbia găzduieşte 1,1 milioane de refugiaţi şi migranţi venezueleni, urmată de Peru cu 506.000 de persoane, Chile cu 288.000, Ecuador cu 221.00, Argetina cu 130.000 şi Brazilia cu 96.000.

”Ţările din regiune au dat dovadă de o solidaritate extraordinară faţă de refugiaţi şi migranţi din Venezuela (...). Însă aceste date subliniază constrângerile care apasă asupra comunităţilor gazdă şi nevoile permanente de susţinere de către comunitatea internaţională”, a declarat Eduardo Stein, reprezentantul special UNHCR şi OIM pentru refugiaţi şi migranţi din Venezuela.

Exodul venezuelenilor care fug din calea acestei situaţii economice este considerat de ONU drept cea mai masivă deplasare de persoane din istoria recentă a Americii Latine.

Venezuela deţine cele mai mari rezerve de petrol din lume, însă este asfixiată de o profundă ctiză economică şi este vizată de sancţiuni financiare impuse de către Statele Unite.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.