Curtea de Apel din Aix-en-Provence a validat vineri eliberarea ”aproape tuturor sau a tuturor” celor 108 de persoane salvate pe mare de nava umanitară Ocean Viking, ale căror dosare au fost vizate într-un apel al parchetului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

123 dintre cei 234 de migranţi debarcaţi săptămâna trecută la Toulon de la bordul vaporului Asociaţiei SOS Méditerranée se aflau într-un centru de vacanţă, în care au fost cazaţi, pe Peninsula Giens, la Hyères, potrrivit Prefecturii din Var.

În total 15 persoane au fost menţinute în această ”zonă de aşteptare” de către tribunalul din Toulon.

Celelalte 108 persoane aşteptau o hotărâre a Curţii de Apel din Aix-en-Provence, care le-a studiat dosarele miercuri şi joi.

Referitor la aceste opt persoane, judecători de libertate şi detenţie de la Toulon au decis marţi să renunţe la cazuri, din cauză că nu au avut timp să le soluţioneze în termenul legal de 24 de ore.

Aceşti migranţi erau, în mod teoretic, liberi.

Însă Parchetul din Toulon a făcuit apel împotriva acestor hotărâri şi i-a obligat în acest fel să rămână în ”zona de aşteptare” până la o hotărâre a justiţiei.

”A avut loc o mobilizare foarte mare la Curtea de Apel în vederea unei soluţionări în acest termen” de 48 de ore, declară vineri AFP prim-preşedintele Curţii de apel din Aix-en-Provence, Renaud Le Breton de Vannoise.

Până la urmă, cele 108 cazuri au fost soluţionate la timp, iar Curtea a confirmat ”aproape toate sau toate” hotărârile luate în prima instanţă - ceea ce le permite migranţilor respectivi să părăsească ”zona de aşteptare” în cazul în care doresc acest lucru.

Mai sunt de soluţionat ”aproximativ zece dosare” la Curtea de Apel, potrivit prim-preşedintelui, cazuri de contestare a hotărârilor din prima instanţă de către migranţi cu privire la care judecători de libertăţi şi de detenţie au hotărât ca aceştia să rămână în ”zona de aşteptare”.

O majoritate a migranţilor de la bordul Ocean Viking - aproximativ 60 - a obţinut, astfel, dreptul de a părăsi ”zona de aşteptare”.

Aceşti aproximativ 60 de migranţi - care au obţinut dreptul de a cere azil - au fost trimişi către altre structuri.

Alţi 44 de migranţi au fost recunoscuţi ca fiind minori şi au fost cazaţi în structuri de primire puse la dispoziţie de către departamentul Var.

În total, 26 dintre aceştia au plecat joi seara, a anunţat Consiliul Departamental.

Ministrul francez de Interne Gérald Darmanin a anunţat luni că vrea să expulzeze cel puţin 44 de migranţi - ale căror cereri de azil au fost respinse.

Aceşti 44 de migranţi se află printre cei 123 de migranţi de la Giens.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.