Aproape 500 de persoane arestate în cadrul epurării de după puciul eşuat de la 15 iulie 2016, în Turcia, sunt judecate marţi de conspiraţie în vederea îndepărtării de la putere a Guvernului, de la o bază aeriană considerată centrul puciştilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În total 486 de suspecţi urmează să fie judecaţi, într-un tribunal special înfiinţat în acest scop în afara Ankarei, acuzaţi de infracţiuni precum crime, încălcarea Constituţiei şi tentativă de asasinare a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit genţiei proguvernamentale Anadolu.

Ele sunt acuzate că au condus tentativa de lovitură de stat de la baza aeriană de la Akinci, la nord-vest de capitala turcă, pe care autorităţile o consideră cartierul general al puciştilor, de unde au fost date ordine către avioane de vânătoare să bombardeze Parlamentul.

Aproape toţi suspecţii - în total 461 - se află în arest preventiv, şapte sunt fugari, iar restul sunt acuzaţi dar nu şi încarceraţi.

Între principalii suspecţi numiţi în actul de acuzare, dar care sunt fugari, se află şi predicatorul Fethullah Gulen, autoexilat în Statele Unite, acuzat că a urzit puciul eşuat.

Gulen, care trăieşte din 1999 într-un complex izolat în Pennsylvania, respinge ferm acuzaţiile.

Între persoanele plasate în arest preventiv se află fostul comandant al Forţelor aeriene Akin Ozturk care, la fel ca alţi suspecţi, este judecat în alt caz în legătură cu tentativa de lovitură de stat.

”CARTIERUL GENERAL AL PUCIŞTILOR”

Alt suspect principal este lectorul în teologie Adil Oksuz, pe care Ankara îl acuză că este ”imamul” complotului şi că a coordonat acţiunea pe teren, în Turcia, împreună cu Gulen.

Omul de afaceri Kemal Batmaz este acuzat că l-a ajutat pe Oksuz.

Oksuz a fost arestat în urma înfrângerii puciştilor, însă a fost eliberat, iar în prezent este fugar. Batmaz este încarcerat la Închisoarea Sincan, lângă Ankara.

Şeful Statului Major General Hulusi Akar şi alţi comandanţi de rang înalt au fost ţinuţi ostatici la bază în timpul puciului, după care au fost eliberaţi în dimineaţa lui 16 iulie.

Baza este considerată cartierul general de unde s-au ordine ca avioane de vânătooare de tip F-16 să atace şi să survoleze capitala.

Parlamentul turc a fost bombardat în trei rânduri de avioane de tip F-16.

În rechizitoriu, suspecţii sunt acuzaţi de bombardarea Parlamentului, a unor zone din apropierea palatului prezidenţial, a cartierului general al forţelor speciale şi cartierului general al forţelor de securitate de la Ankara.

Guvernul a anunţat, la câteva săptămâni după puciul eşeuat, că baza aeriană ar putea să fie transformată într-un memorial sau parc.

CEA MAI MARE SALĂ DE TRIBUNAL

Procesul se desfăşoară în cea mai mare sală de tribunal - înfiinţată în Închisoarea Sincan - în vederea audierilor, cu o capacitate de 1.558 de locuri.

În această sală au avut loc anterior şi alte procese în masă în legătură cu puciul eşuat, inclusiv unul lansat în februarie împotriva a 330 de persoane acuzate de crimă sau tentativa de crimă.

În mai a început procesul altor 221 de presupuşi lideri ai tentativei de lovitură de stat.

În total 249 de persoane au fost ucise în timpul puciului, potrivit preşedinţiei turce. Acest bilanţ nu-i include pe cei 24 de pucişti ucişi în noaptea de 15 spre 16 iulie 2016.

Potrivit Anadolu, procesul are loc în condiţii de securitate sporită. Astfel, 1.130 de membri ai forţelor de securitate vor păzi sala de audieri - inclusiv lunetişti, vehicule blindate şi o dronă.

Acesta este doar unul dintre numeroasele procese în care sunt judecaţi suspecţi în Turcia, în cadrul celei mai mari proceduri judiciare din istoria judiciară a ţării.

Peste 50.000 de persoane au fost arestate din cauza unor presupuse legături cu Gulen, în cadrul unei epurări fără precedent, în urma impunerii stării de urgenţă după puciul eşuat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.