Aplicaţia franceză de urmărire StopCovid - menită să repereze răspândirea noului coronavirus - ar urma să fie disponibilă începând de marţi, 2 iunie, de la prânz, a anunţat duminică secretarul de stat însărcinat cu domeniul Numeric Cédric O, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Marţi, la prânz, francezii şi franţuzoaicele vor putea (...) să găsească aplicaţia şi să o descarce” pe telefoane, ci nu în acest weekend, aşa cum a anunţat săptămâna trecută, a precizat secretarul de stat la postul Radio J.

”În prezent suntem pe cale să încărcăm aplicaţia în magazinele cu aplicaţii ale Apple şi Google”, însă ”există o perioadă de revizuire”, a precizat el.

Această aplicaţie are ca scop să permită fiecărui utilizator care află că este contaminat să-i avertiazeze pe cei cu care s-a întâlnit în precedentele două săptămâni, pentru ca aceştia să ia măsuri de precauţie.

”Avem nevoie ca un număr maximum de oameni să o aibă” şi ”ceea ce vizăm mai întâi sunt persoanele care locuiesc la oraş, pentru că ele sunt cele care fac virusul să circule”, a subliniat Cédric O.

El a citat persoane ”care folosesc mijloace de transport în comun, persoane care se duc la restaurant sau care se duc în supermerketuri la ore de vârf”.

Însă secretarul de stat a refuzat să precizeze vreun obiectiv în privinţa descărcării, în contextu în care aplicaţia provoacă rezervă, mai ales în privinţa respectării libertăţilor.

”Încă de la primele descărcări, aplicaţia evită contaminări”, a insistat Cédric O, evocând studii epidemiologice.

El a apreciat că StopCovid va fi ”aproape un nou gest barieră”, la fel ca spălarea mâinilor sau strănutatul în cot, şi a îndemnat comunităţile să promoveze aplicaţia la fel cum promovează gesturile-barieră.

Secretarul de stat a anunţat că, până în prezent, aplicaţia nu a costat Guvernul nimic, în afară de salariul agenţilor publici care au participat la dezvoltarea acesteia, întrucât întreprinderile care au lucrat la StopCovid au făcut-o gratuit.

”Începând de azi, vom intra într-o perioadă un pic mai normală. Trebuie să menţinem aplicaţia, să o găzduim”, însă costul nu va depăşi câteva sute de mii de euro pe lună”, a precizat el. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.