Proiectul acordului divorţului între Marea Britanie şi Uniunea Europeană (UE) are două părţi, şi anume un acord privind retragerea - constrângător din punct de vedere juridic, de peste 580 de pagini -, şi o declaraţie politică referitoare la relaţia viitoare între cele două părţi, relatează The Associated Press, care prezintă principalele puncte ale documentului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

ACORDUL RETRAGERII

Parioada de tranziţie: Marea Britanie părăseşte UE la 29 martie, dar rămâne în piaţa unică şi se supune reglementărilor acesteia până la sfârşitul lui decembrie 2020, o perioadă în care cele două părţi negociază o nouă relaţie comercială. Perioada de tranziţie poate să fie prelungită printr-un acord comun, înainte de 1 iulie 2020, în cazul în care ambele părţi hotărăsc că este necesar mai mult timp.

Frontiera irlandeză: cele două părţi se angajează prin acord faţă de o ”plasă de siguranţă” (“backstop”), o soluţie care garantează că, la frontiera dintre Irlanda, un stat membru UE, şi provincia britanică Iralanda de Nord, nu sunt instalate puncte vamale şi alte obstacole. Această soluţie menţine Regatul Unit într-un aranjament vamal cu UE, care va dura dacă nu este înlocuită de noi acorduri comerciale permanente. Ambele părţi îşi exprimă speranţa să încheie un nou acord comercial până la sfârşitul lui 2020, pentru ca ”plasa de siguranţă” să nu fie necesară.

Factura divorţului: Marea Britanie acceptă să-şi acopere contribuţibuţiile la pensiile personalului şi angajamentele în programe UE pe care Londra şi le-a asumat în bugetul în vigoare până în 2020. Factura a fost estimată anterior la aproximativ 39 de miliarde de lire sterline (50 de miliarde de dolari).

Drepturile cetăţenilor: Cetăţenii europeni care trăiesc în Marea Britanie şi britanicii care trăiesc în Uniune vor continua să aibă dreptul de a trăi şi de a munci de care se bucură în prezent.

DECLARAŢIE POLITICĂ

În declaraţia politică - de şapte pagini - se arată că Marea Britanie şi UE doresc o ”zonă de liber-schimb şi o cooperare aprofundată în domeniile reglementării şi vamal” şi aranjamente ”ambiţioase, cuprinzătoare şi echilibrate” în sectorul serviciilor.

Între alte ambiţii ale celor două părţi se află călătorii fără vize pe perioade scurte, un transport feroviar, aerian şi maritim fără obstacole şi o ”cooperare în domeniile poliţiei şi judiciar cuprinzătoare, strânsă, echilibrată şi reciprocă”.

Detaliile urmează să fie stabilite după ce Regatul Unit părăseşte Uniunea Europeană, la 29 martie.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.