Alianţa CDU-CSU a Angelei Merkel a subliniat luni că acordul pe care l-a încheiat cu Partidul Social Democrat nu poate fi renegociat şi le-a cerut noilor conducători ai SPD să ia o hotărâre dacă formaţiunea rămâne sau nu în Guvern, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Coaliţia aflată la putere din martie 2018 a fost fragilizată în weekend de alegerea la conducerea SPD a lui Norbert Walter-Borjans şi  Saskia Esken, ostili marii coaliţii (GroKo).

După ce au obţinut peste 53% din votul membrilor partidului, aceşti reprezentanţi ai aripii stângi ai formaiunii au anunţat că vor să renegocieze acordul coaliţiei cu scopul de a pune accentul asupra justiţiei sociale.

Însă preşedinta Uniunii Creştin Democrate (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer, potenţiala succesoare Angelei merkel la conducerea Guvermului, a apreciat că alegerile interne din SPD nu constituie un motiv suficient în vederea unei modificări a acordului de guvernare.

”Noua conducere a SPD trebuie, aşadar, să hotărască dacă vrea să rămână sau nu în această coaliţie”, a declarat ea la postul public ZDF.

”Noi avem o coaliţie, iar această coaliţie are un acord de coaliţie. Aceasta este baza pe care lucrăm. Iar ea se aplică întregii legislaturi. Noi nu suntem o instituţie de terapie intensivă a partidelor din Guvern”, a subliniat AKK.

Cancelaria federală este pregătită să colaboreze cu noii conducători ai SPD, însă nu este prevăzută vreo renegociere a acordului coaliţiei, a anunţat un purtător de cuvânt al cancelarului Angela Markel.

Delegaţii SPD urmează să aprobe noua conducere a formaţiunii vineri, în Congresul anual.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.