Turcia nu îşi va opri forările exploratorii în domeniul gazelor naturale în apele Ciprului, a anunţat duminică preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, în pofida unor îndemnuri în acest sens ale unor lideri din Europa de Sud, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vom continua să forăm în zone care ne aparţin”, a anunţat Erdogan într-o alocuţiune televizată, la Istanbul.

”Cineva a dat un ordin. Se pare că ei vor aresta echipajul vaporului nostru. Va fi rău pentru voi dacă faceţi asta”, a avertizat el.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Presa scrie că Ciprul a emis săptămâna trecută un mandat de arestare a membrilor echipajului navei turce de foraj Fatih.

Şapte ţări din Europa de Sud au publicat vineri, la finalul unui summit, la Velletta, o declaraţie comună în care îndeamnă Turcia ”să-şi înceteze activităţile ilegale” în apele zonei economice exclusive a Ciprului.

”Dacă Turcia nu-şi încetează acţiunile ilegale, noi cerem UE să ia în calcul măsuri adecvate”, avertizează ele.

Ministerul turc de Externe a denunţat sâmbătă o declaraţie ”părtinitoare” şi contrară legislaţiei internaţionale.

Descoperirea unor uriaşe zăcăminte de gaze naturale în regiune, în ultimii ani, a stârnit apetite.

Ciprul a semnat contracte de explorare cu giganţi în domeniul hidrocarburilor ca ENI (Italia), Total (Franţa) sau ExxonMobil (Statele Unite).

Însă Ciprul, un stat membru UE, îşi exercită autoritatea doar în două trimi din sudul insulei.

Partea de nord a insulei este ocupată de Turcia din 1974.

Ankara se opune oricărei explorări şi exploatări a acestor resurse, de la care ar fi exclusă Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN), autoproclamată şi nerecunoscută de comunitatea internaţională.

Turcia a acordat contracte de explorare grupului Turkish Petroleum în 2009 şi 2012.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.