Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu şi-a exprimat, miercuri, speranţa că Statele Unite vor aproba vânzarea avioanelor de luptă F-16 către Turcia, o problemă sensibilă care a atras opoziţia parlamentarilor americani, deoarece Ankara blochează extinderea NATO către Suedia şi Finlanda, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Desigur, vom discuta şi subiecte legate de cooperarea noastră bilaterală în probleme de apărare şi în special cererea noastră pentru F-16”, a spus el, adresându-se omologului său american Antony Blinken, care l-a primit la sediul Departamentului de Stat.

„Aşa cum am spus deja, nu este doar pentru Turcia, ci este important şi pentru NATO şi Statele Unite. Prin urmare, ne aşteptăm să fie aprobat în conformitate cu interesele noastre strategice comune”, a spus el.

Turcia doreşte să achiziţioneze 40 de avioane de luptă F-16, precum şi piesele de schimb necesare pentru întreţinerea şi modernizarea F-16-urilor pe care le are deja.

Preşedintele american Joe Biden a declarat că sprijină livrarea de F-16 Turciei, în timpul unei întâlniri cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, în marja summitului NATO de la Madrid din iunie.

Livrarea avioanelor de vânătoare F-16 în Turcia - şi a avioanelor stealth F-35 paralele în Grecia - este un subiect sensibil pentru guvernul american care este favorabil acestor vânzări, dar care face obiectul opoziţiei aleşilor americani, inclusiv din partea şefului Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului, democratul Bob Menendez.

Într-un discurs la sfârşitul lunii decembrie, acesta din urmă a spus că se va opune vânzării, criticând în special palmaresul Turciei în domeniul drepturilor omului şi „campania sa de agresiune în întreaga regiune”, referindu-se la Siria.

Congresul SUA trebuie să fie informat cu privire la orice vânzare de arme străine şi să-şi dea aprobarea.

În 2019, Washington a exclus Turcia din programul său de avioane stealth F-35, în semn de răzbunare pentru decizia Ankarei de a cumpăra sistemul lor antirachetă S-400 de la ruşi.

Subiectele de dispută dintre Washington şi Ankara sunt multiple, dar Statele Unite recunosc aliatului lor turc „un rol constructiv” în războiul din Ucraina, a spus şeful diplomaţiei americane.

Turcia blochează intrarea Suediei şi Finlandei în NATO încă din luna mai, acuzând-o că adăposteşte pe teritoriul său membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi organizaţii aliate acestuia, pe care îi consideră terorişti.

În ciuda unui memorandum de acord semnat la sfârşitul lunii iunie, Ankara îşi consideră cererile încă nesatisfăcute, în special pentru extrădarea cetăţenilor turci pe care Turcia doreşte să îi judece pentru „terorism”.

Întrebat despre asta miercuri, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a spus că Statele Unite au continuat să sprijine livrarea de F-16, recunoscând în acelaşi timp preocupările Congresului, citând, de exemplu, tentative de a apropia Ankara de Damasc.

„Rămânem foarte îngrijoraţi cu privire la hărţuirea judiciară continuă în Turcia a membrilor societăţii civile, ai mass-media şi a liderilor politici şi a antreprenorilor”, a mai spus el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.