Turcia a ameninţat miercuri Statele Unite cu represalii, în cazul în care Washingtonul îşi pune în aplicare ameninţarea de a impune sancţiuni Ankarei din cauza achiziţionării sistemului rus antiaerian şi antirachetă de tip S-400, un punct de fricţiune între cei doi aliaţi NATO, cu câteva ore înaintea unui vot în acest sens în Congresul american, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Deputaţii americani trebuie să înţeleagă că nu vor ajunge nicăieri impunând” sancţuni, a îndemnat ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu într-un interviu acordat postului turc de telviziune A Haber. 

"Dacă Statele Unite ne abordează în mod pozitiv şi noi vom reacţiona tot pozitiv. Dar dacă optează pentru un demers negativ, atunci vom riposta”, a subliniat el.

Deputaţii americani urmează să se pronunţe miercuri prin vot asupra unui proiect de lege a apărării care îndeamnă, între altele, la sancţionarea Turciei cu privire la achiziţionarea sistemului rus de tip S-400.

Washingtonul, care subliniază că sistemul nu este compatibil cu dispozitivele NATO - din care Turcia face parte -, a suspendat Ankara din programul dezvoltării avionului american de luptă de tip F-35.

Turcia are alternative la F-35, a subliniat Mevlut Cavusoglu, evocând Rusia şi precizând că discută cu Regatul Unit în vederea accelerării proiectului unui viitor avion turc de luptă de tip TF-X.

”Noi am achiziţionat S-400 pentru că oferta cea mai practică venea de la Rusia”, a explicat el.

”Până când le vom produce noi înşine, alternativa la F-35 poate fi piaţa rusă, dar suntem deschişi şi altor opţiuni”, a decarat şeful diplomaţiei turce.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.