O operaţiune punitivă - umiliri şi violuri - a vizat deţinuţi acuzaţi de răzvrătire într-un penitenciar din Siberia, potrivit unor mărturii obţinute de AFP, un scandal departe de a fi izolat în universul carceral rus, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit acestor elemente, numeroşi condamnaţi au fost torturaţi timp de luni de zile în ”celule de presiune”, în regiunea Irkuţk, unde au fost bătuţi şi supuşi unor violenţe sexuale de către deţinuţi aflaţi la ordinele gardienilor.

Ruslam şi Aleksei - prenume schimbate de teama unor represalii - se află printre victmele acestor abuzuri orchestrate, acuză ei şi ONG-ul spcializat Gulagu.net, cu scopul de a fi obligaţi astfel să-şi mărturisească implicarea într-o revoltă, în aprilie 2020, în Colonia penitenciară numărul 15 Angarsk, nu departe de Lacul Baikal.

Aflaţi în libertate în prezent, ei povestesc AFP calvarul prin care au trecut.

”Am văzut culoare pline de sânge şi enorm de mulţi deţinuţi inconştienţi pe jos”, declară Ruslan, în vârstă de 40 de ani, în Tadjikistan, ţara sa de origine.

Aleksei, în vârstă de 25 de ani, declară că a spart două camere de supraveghere în timpul revoltei. ”Doar din cauza asta ei mi-au spart destinul”.

Această expresie înseamnă, în jargonul deţinuţilor, că a fost violat de alţi deţinuţi, ceea ce introduce victima în casta paria a ”cocoşilor” (”petuhi”) în ierarhia carcerală, o societate implacabilă şi foarte codificată.

”Am pierdut totul”, declară Aleksei. ”Sufăr mult şi cer pur şi simplu dreptate”.

Cei doi declară că au fost snopiţi în bătaie de către gardieni în timpul tulburărilor la penitenciarul Angarsk, marcate de un incendiu uriaş.

Ei au fost transferaţi apoi către Închisoarea numărul 1 din Irkuţk, unde spun că au fostt orturaţi de deţinuţi supuşi administraţei.

”TOTUL ESTE PERMIS”

Ruslan şi Aleksei rup legea tăcerii după ce un caz a dezlegat limbile în 2020.

ONG-ul Gulagu.net semnala atunci cazul Kejik Ondar, un deţinut de la Angarsk, trnsferat către Închisoarea nr. 1, unde a fost sodomizat cu un dispozitiv de fiert apa şi a fost grav rănit.

Avocatul său Dmitri Dmitriev vorbeşte despre un dosar ”catalizor”. ”Fără acest scandal de presă, ei ar fi muşamalizat cazul”.

La jumătatea lui 2021, o comisie specială de anchetă a fost trimisă în regiune.

Patru deţinuţi şi trei cadre au fost inculpaţi cu privire la rolul pe care l-au jucat în violarea lui Kejik Ondar. Alt conducător al închisoarii a fost inculpat într-un caz asemănător în altă închsoare.

Directorul Coloniei nr. 15 Angarsk în timpul revoltei, Andrei Vereşceak, a fost inculpat la începutul lui iulie cu prvire la ”abuz de putere” în legătură cu activităţi economice ilegale la penitenciar.

Comitetul rus de anchetă, principalul organism de investigaţie în Rusia, a confirmat la 24 septembrie că analizează o ”tortură sistematică” în peroada aprilie-decembrie 2020 în închisorile respective.

În total 16 deţinuţi sunt acuzaţi de viol.

Administraţia carcerală rusă, contactată de AFP, nu a răspuns.

Un fapt extrem de rar - ONG-ul Gulagu.net a cules mărturii ale unui număr de trei deţinuţi care au participat la tortură. Ei declară că au acţionat în contul autorităţilor, care căutau vinovaţi ai revoltei de la Angarsk.

Unul dintre ei, Denis Golikov, declară că a obţinut ”mărturisirile necesare” a aproxmativ 150 de deţnuţi, în perioada aprilie-iulie 2020.

Într-o depoziţie, la 14 septembrie, consultată de AFP, el scrie că a primit acest consemn de la superiorii săi. ”Totul este permis, mai puţin cadavrele”.

”FABRICĂ DE TORTURĂ”

Directorul ONG-ului Vladimir Osetşkin, un refugiat politic în Franţa, consideră că torţionarii vorbesc pentru că nu vor să fie singurii care plătesc.

Autorităţile ”lansează mai ales dosare împotriva sadicilor care torturează, dar nu împotriva celor care dau ordine”, declară el, subliniind că organzaţiile penitenciare ruseşti folosesc ”în mod sistematic” deţinuţi pentru a-i pedepsi pe alţi deţinuţi.

Aceste anchete recente sunt ”istorice”, consideră Osetşkin, dar vizează doar o ”mică parte” a numărului victimelor.

Anchetatorii ”nu vor merge până la a spune că operaţiunea punitivă a fost planificată sau până la a-i inculpa pe comanditari”, adaugă avocatul Dmitri Dmitriev.

Chinurile participanţilor la revolta de la Angarsk sunt departe a de fi cazuri izolate.

Închisorile ruseşti sunt celebre prin violenţa lor, indiferent că este mafiotă, orchestrată de către autorităţi sau un amestec al celor două.

Un nou scandal a izbucnit marţi.

Gulagu.net a dezvăluit că a primit 1.000 de înregistrări video de la un avertizor de integritate care arată amploarea relelor tratamente în locuri de detenţie din Rusia.

Imagini de nesuportat, în care un deţinut este violat într-o închisoare-spital, la Saratov, au determinat puterile publice să deschidă o anchetă.

Miercuri, cel puţin patru oficiali din cadrul serviciilor carcerale de la Saratov au fost destituiţi.

”Autorităţile sunt ipocrite şi vor face totul pentru a-şi minimaliza responsabilitatea în această fabrică de tortură”, declară Vladimir Osetşkin, puţin convins de aceste demersuri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.