Anchetatori şi experţi internaţionali în informatică îi căutau duminică pe hackerii aflaţi la originea atacului cibernetic mondial care s-a soldat cu peste 200.000 de victime în cel puţin 150 de ţări, potrivit Europol, care se teme de o intensificare a virusului luni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ultimul bilanţ era de peste 200.000 de victime, mai ales întreprinderi, în cel puţin 150 de ţări. Noi efectuăm operaţii împotriva a aproximativ 200 de atacuri cibernetice pe an, însă nu am văzut încă nimic de acest fel”, a declarat directorul Europol Rob Wainwright pentru postul britanic ITV.

Atacul a lovit ”în mod nediscriminatoriu” şi s-a ”propagat foarte rapid”, a adăugat şeful Europolului.

El se teme că numărul victimelor ar putea să crească ”după ce oamenii se întorc la muncă şi îşi ponesc computerele”.

Acest atac, care a început vineri, a afectat, între alţii, spitale britanice, constructorul francez de automobile Renault, sistemul bancar rus, grupul american FedEx sau universităţi din Grecia şi Italia.

Biroul european pentru poliţie Europol a anunţat sâmbătă că o echipă dedicată din cadrul Centrului său european de luptă împotriva infracţionalităţii cibernetice a fost ”special formată să ajute” ancheta internaţională însărcinată să-i identifice pe vinovaţi.

”Este foarte dificil să-i identificăm şi să-i localizăm pe autorii atacului. Noi ducem o luptă complicată împotriva unor grupuri de infracţionalitate cibernetică tot mai sofisticate, care recurg la încriptare pentru a-şi ascunde activitatea. Ameninţarea este în creştere”, a subliniat Rob Wainwright.

”Noi nu cunoaştem încă motivaţiile” hackerilor, a continuat el, adăugând că ”în general ele sunt de tip infracţional”.

”A SALVAT LUMEA”

Ministrul britanic de Interne Amber Rudd a scris într-un articol în Sunday Telegraph că sunt de aşteptat şi alte atacuri şi a subliniat că ”nu vom cunoaşte poate niciodată adevărata identitate a autorilor” atacului în curs.

Cercetătorul în domeniul securităţii cibernetice, în vârstă de 22 de ani, care a permis încetinirea propagării virusului a avertizat, de asemenea, că hackerii pot prelua din nou controlul schimbând codul şi că, atunci, vor fi imposibil de oprit.

”Vă veţi afla în siguranţă doar atunci când veţi instalaţi soluţia cel mai rapid posibil”, a scris el într-un mesaj postat pe Twitter, pe contul său @MalwareTechBlog.

Tânărul cercetător, care doreşte să rămână anonim, a fost prezentat drept un ”erou” care a ”salvat lumea” de către presa britanică.

Mail on Sunday a găsit o fotografie a tânărului, surfer în timpul liber şi care încă mai locuieşte împreună cu părinţii în sudul Angliei.

Din Rusia şi până în Spania şi din Mexic şi până în Vietnam, zeci de mii de computere - mai ales în Europa - au fost infectate vineri de un program de răscumpărare care exploatează o falie în sistemele Windows, divulgată în documente piratate ale Agenţiei americane de securitate NSA.

Acest program de tip malware blochează fişierele utilizatorilor şi îi obligă să plătească o sumă de bani, în acest caz 300 de dolari (275 de euro), pentru a le putea folosi. Răscumpărarea este cerută în moneda virtuală bitcoin, dificil de urmărit.

”PUŢINE PLĂŢI”

Potrivit lui Rob Wainwright, ”s-au făcut remarcabil de puţine plăţi până acum”. Însă el nu a prezentat vreo sumă.

Serviciul public britanic de sănătate (NHS; cu 1,7 milioane de salariaţi) pare că a fost una dintre principalele victime şi potenţial cea mai îngrijorătoare, punând în pericol pacienţi, în contextul în care 48 de instituţii au fost atinse, între care mai multe au fost obligate să anuleze sau amâne intervenţii medicale.

”Vulnerabilitatea sistemelor de sănătate publică din mai multe ţări ne îngrijorează de o vreme”, a comentat directorul Europol. ”În schimb, puţine bănci au fost atinse, pentru că ele au învăţat lecţia în trecut”.

Constructorul de automobile francez Renault, Banca centrală rusă, mai multe ministere ruse, gigantul american de livrare de colete FedEx sau compania spaniolă de telefonie Telefonica au fost de asemenea afectate.

Într-o iniţiativă neobişnuită, Microsoft a decis să reactiveze o actualizare a anumitor versiuni ale sistemelor sale de operare cu scopul de a contracara acest atac.

Virusul atacă versiunea Windows XP, căreia Microsoft nu-i mai asigură, în principiu, actualizarea tehnică.

Noul sistem de operare (OS) Windows 10 nu este vizat în atac.

Potrivit societăţii Kaspersky, malware-ul a fost publicat în aprilie de grupul de hackeri "Shadow Brokers", care afirmă că a descoperit falia informatică prin NSA.

”Dacă NSA a discutat în privat despre această falie utilizată atunci când au «descoperit-o», ci nu atunci când le-a fost furată, acest lucru ar fi putut să fie evitat”, şi-a exprimat regretul pe Twitter Edward Snowden, fostul consultant NSA care a dezvăluit în 2013 amploarea supravegherii practicate de către Statele Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.