Anchetatorii belgieni încercau miercuri să precizeze profilul lui Benjamin Herman, un infractor multirecidivist radicalizat, omorât prin împuşcare marţi de poliţişti, după ce a ucis trei persoane - inclusiv două poliţiste - la Liège, un act catalogat drept ”terorist” de justiţia belgiană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ancheta a fost încredinţată unui judecător de instrucţie antiterorist, iar parchetul federal urma să prezinte precizări cu privire la primele elemente.

”Elemente merg în direcţia unui act terorist”, a declarat marţi pentru AFP Eric Van Der Sypt, un purtător de cuvânt al parchetului federal.

După tripla omucidere comisă pe o mare arteră din oraşul francofon, bărbatul, identificat de presă ca fiind Benjamin Herman, un infractor multirecidivist născut în 1982, a luat o scurtă perioadă de timp ostatică o angajată a unui grup şcolar, anternând evacuarea unor elevi. Niciun copil nu a fost rănit.

 

ntr-o înregistrare video pe care AFP şi-a procurat-o, se aude clar cum atacatorul strigă ”Allah Akbar” (”Allah e mare”) în timp ce merge pe stradă - ceea ce o sursă oficială nu a vrut să confirme marţi.

Iar autoarea înregistrării îi răspunde ”dipari” şi-l insultă.

În altă înregistrare video, atacatorul pare să strige ”Allah Akbar” atacând poliţişti. Urmează un schimb de focuri scurt şi intens, după care bărbatul zace pe jos.

În imagini difuzate de postul privat RTL, atacatorul apare întins pe un trotuar, îmbrăcat în negru, cu încălţăminte sport albă, cu faţa la pământ.

CONTACT ISLAMIST

Atacul a avut loc către ora locală 10.30 (13.30, ora României). Atacatorul a aplicat mai întâi ”multiple lovituri de cuţit” unui număr de două poliţiste pe care le-a ”agresat din spate”, după care le-a luat armele de serviciu şi le-a ucis, a declarat în faţa presei procurorul din Liège Philippe Dulieu.

După ce le-a dezarmat, arme folosite ulterior împotriva unor poliţişti, el a ucis un bărbat în vârstă de 22 de ani, pasager într-o maşnă parcată în apropiere.

Premierul belgian Charles Michel a denunţat, într-un mesaj postat pe Twitter, o ”violenţă laşă şi oarbă”.

Prezentat ca un infractor condamnat în mai multe rânduri de furt, agresiuni sau trafic de stupefiante, Benjamin Herman era încarcerat din 2003, dar era în ”permisie” atunci când a comis fapta marţi.

El a beneficiat deja de aproximativ 20 de ”concedii” penitenciare, care s-au desfăşurat fără incidente, potrivit ministrului belgian al Justiţiei Koen Geens, citat de agenţia belgiană de presă Belga.

Potrivit unei surse apropiate anchetei, contactată de AFP, pe numele lui Benjamin Herman există o fişă, după ce acesta a intrat în contact, în timpul unei încarcerări la Închisoarea Lantin (est), cu un deţinut islamist şi s-a radicalizat.

UCIDEREA UNUI TOXICOMAN?

El ”fugea” după ce a ”comis o crimă în ultima noapte” la On, între Marche şi Rochefort (sud), a mai declarat această sursă.

Potrivit presei locale, un toxicoman în vârstă de 30 de ani a fost găsit mort la domiciliu, la On, ucis probabil cu un ciocan. Însă parchetul provinciei belgiene Luxembourg, competent în această zonă, a refuzat să stabilească vreo legătură ”în acest stadiu” cu atacul de la Liège.

”Este clar că obiectivul acestui asasin era să atace poliţia”, a declarat într-o conferinţă de presă marţi după-amiaza şeful Poliţiei din Liège Christian Beaupère.

El a precizat că patru poliţişti au fost răniţi la braţe şi picioare în cursul schimbului de focuri care a urmat luarea de ostatici. Unul dintre ei a fost atins la artera femurală.

Belgia, însângerată de atentatele jihadiste soldate cu 32 de morţi de pe 22 martie 2016, a fost de atunci teatrul mai multor agresiuni vizând militari şi poliţişti.

Ultimul atac considerat drept ”terorist” a avut loc pe 26 august 2017, când un bărbat în vârstă de 30 de ani, de origine somaleză, a agresat militari cu cuţitul, rănindu-l uşor pe unul dintre ei, strigând ”Allah Akbar” în centrul Bruxellesului. El a fost împuşcat.

Însă atacul de marţi aminteşte mai ales de atacul de pe 6 august 2016, la Charleroi (sud), unde un algerian care trăia în Belgia a atacat cu maceta doi poliţişti în faţa unui sediu al poliţiei, strigând ”Allah Akbar”. Poliţiştii au fost răniţi la faţă şi la gât, iar atacatorul ucis prin împuşcare. Gruparea Statul Islamic a revendicat acest atac a doua zi.

În septembrie 2016, în comuna Molenbeek de la Bruxelles, doi poliţişti au fost atacaţi cu cuţiutul - fără să fie răniţi - din cauză că purtau vestă antiglonţ.

OCAM, organismul însărcinat să evalueze ameninţarea teroristă în Belgia, a decis marţi să menţină neschimbat nivelul 2 - care corespunde unei ameninţări ”puţin probabile”.

Nivelul, care se afla de trei ani la 3 (ameninţare ”posibilă şi probabilă”), iar punctual la 4 (ameninţare ”iminentă”) a fost coborât în ianuarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.