Procurorul New Yorkului a deschis o anchetă cu privire la circumstanţele arestării lui Daniel Prude, un bărbat de culoare care a intrat în comă şi apoi a murit, în martie, la Rochester, după ce a fost ţinut la pământ de către poliţişti, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest incident reapare după ce înregistrarea video a acestuia, realizată de mini-camere purtate de agenţii de poliţie, a fost făcută publică miercuri, în urma unei cereri oficiale a familiei victimei de a obţine o copie a imaginilor.

Poliţia din acest oraş din nord-estul statului New York, în care 40% dintre locuitori sunt de culoare, a intervenit la 23 martie după ce fratele victimei a sunat să ceară ajutor, deoarece Daniel prezenta tulburări psihologice.

Ajuns la faţa locului, un ofiţer din cadrul poliţiei îl găseşte pe Daniel Prude culcat la pământ, în mijlocul străzii, nud şi încătuşat, potrivit imaginilor publicate miercuri.

În timp ce Daniel Prude vorbeşte incoerent, un poliţist îi pune un sac de pânză pe cap, un lucru care-l enervează şi mai tare.

Acest capuşon de pânză este denumit ”spit hood” (capuşon de scuipat) şi este menit să împiedice scuiparea ofiţerilor, pentru că bărbatul scuipa şi spunea că are noul coronavirus, potrivit agenţilor.

Un ofiţer îşi pune, atunci, ambele mâini pe faţa lui Daniel Prude, căruia-i este în mod vizibil greu să respire şi care-l imploră să-i scoată sacul de pânză de pe cap, după care îşi pierde cunoştinţa.

Ofiţerii râd în mai multe rânduri în timp arestării.

Intrat în comă, bărbatul moare o săptămână mai târziu, după ce a fost spitalizat.

”CA UN ANIMAL”

Institutul medico-legal a conchis, în urma autopsiei, că moarte este un omor legat de o ”asfixiere consecutivă unei constrângeri fizice”.

”Acţionăm neîncetat pentru a garanta transparenţa şi a stabili eventualele responsabilităţi”, a anunţat într-un comunicat procurorul statului New York Letitia James.

”Ei l-au tratat ca pe un animal”, şi-a exprimat indignarea, într-o conferinţă de presă, miercuri, Joe Prude, care a chemat în ajutor în ziua arestării.

Comandantul Poliţiei din Rochester, La'Ron Singletary, un bărbat de culoare, a dat asigurări că o anchetă internă este în curs şi că nu s-a pus niciodată problema ”acoperirii” incidentului.

El a anunţat că ofiţerii prezenţi la arestare nu au fost suspendaţi.

Acest nou scandal intervine după o serie de arestări brutale ale unor femei şi bărbaţi de culoare, ca George Floyd. Moartea acestuia, la 25 mai, a provocat manifestaţii în întreaga ţară împotriva brutalităţii poliţiei şi rasismului cărora le sunt victime, în Statele Unite, afroamericanii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.